10 tips voor gezonde, sterke nagels!

Heb je broze nagels, zijn ze verkleurd of willen ze groeien ze maar niet? In dit artikel geef ik je tien tips om je nagels weer in topconditie te krijgen! Hopelijk helpen ze je om gezonde, sterke nagels te krijgen die tegen een stootje kunnen. Lees snel verder!

Close-up roze gelakte sterke gezonde nagels

Verzorging van je nagels en nagelriemen

1. Smeren, smeren, smeren!

De eerste is een inkoppertje. Hydratatie is natuurlijk erg belangrijk en dat kun je op meerdere manieren doen. Van binnenuit: drink voldoende water. En vanaf buiten: hydrateer je nagelriemen regelmatig met bijvoorbeeld nagelriemolie. En smeer ook meteen je handen in met een fijne handcrème!

2. Vijlen in plaats van knippen

Gebruik wat minder je nagelknipper, maar wat meer je nagelvijl. Die is wat liever voor je broze nagels, met een nagelknipper kun je ze onnodig beschadigen. Vijl steeds één kant op, dus niet op en neer. En zorg ervoor dat je geen nagels bijt!

3. Het onderhouden van je nagelriemen

Verzorg je nagelriemen goed. Vermijd knippen, bijten of pulken zoveel mogelijk. Houd ze intact, zodat bacteriën of infecties geen kans krijgen. Wil je jouw nagelriemen terugduwen? Week ze dan eerst in lauw water en gebruik een beetje nagelriemolie indien nodig.

4. Gebruik je nagels niet als gereedschap

Even snel een doosje openmaken met je nagels, een dopje loswrikken of andere dingen waarvoor je nagel precies de juiste maat heeft. Dat is niet zo handig, want daardoor kunnen je nagels snel breken.

5. Bescherm je nagels

Vermijd chemische producten op je nagels zoals aceton en sterk gekleurde lakken. Hiervan kunnen ze uitdrogen en uiteindelijk beschadigen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die rekening houden met de conditie van je nagels. Er zijn bijvoorbeeld de Breathable nagellakken van INGLOT.

Let ook op met schoonmaakmiddelen: ze kunnen je nagels beschadigen, dus draag zoveel mogelijk handschoenen tijdens dit klusje.

Hydrateren van je handen en nagelriemen

Algemene adviezen voor sterke, gezonde nagels

6. Handhygiëne

Was regelmatig je handen én droog ze goed af met een schone handdoek. Hiermee voorkom je bacteriële en schimmelinfecties die een negatieve invloed op je nagels kunnen hebben.

7. Eet gezond

Hierboven kwam het voldoende drinken al aan bod, maar zorg ook dat je een gezond eetpatroon aanhoudt. Je nagels hebben voldoende voedingsstoffen zoals ijzer, biotine en vitamine B & C nodig om gezond te worden en blijven.

8. Verminder stress

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Niet alleen kun je ervan gaan nagelbijten, maar stress kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je nagels.

9. Goede bloedcirculatie

Zorg ervoor dat je bloedcirculatie op orde is door bijvoorbeeld regelmatig oefeningen of yoga te doen. Ook dit zorgt uiteindelijk voor een optimale situatie voor nagelherstel en -groei.

10. Voldoende nachtrust

De laatste tip die ik kan geven: zorg voor voldoende nachtrust. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en in optimale conditie te kunnen komen. Ook dit werkt natuurlijk door in je nagels.

Aanbrengen van nagelriemolie voor gezonde nagels

Bonustip

Mocht je bovenstaande al (grotendeels) doen, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld extra vitaminen / supplementen te slikken of te gaan voor nagelversterkers.

Daarnaast kun je een manicure bezoeken om persoonlijk advies over de verzorging van je nagels te krijgen.

— Lees meer over producten voor handverzorging of nagellak via deze linkjes! —

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top