Alle vragen over Dr Smile beantwoord!

Eerder schreef ik een artikel over het gehele Dr Smile intake-traject tot aan de start van de behandeling. Inmiddels zitten we halverwege de Dr Smile behandeling met de onzichtbare aligners en beantwoord ik al je vragen in dit artikel. Dus twijfel je nog? Lees dan nu snel verder!

Alle vragen over Dr Smile aligners beantwoord

Algemene vragen over Dr Smile en de aligners

Wie is Dr Smile?

Dr Smile is een online organisatie die samenwerkt met een heleboel tandartspraktijken door heel Nederland (en ook in het buitenland). Tandartsen zijn niet opgeleid om beugels aan te meten, maar zij hebben vaak wel de middelen om bijvoorbeeld foto’s te maken of wat eenvoudigere behandelingen uit te voeren als die nodig zijn.

Van oorsprong is Dr Smile een Duits bedrijf. Ook de facturatie wordt vanuit een Duitse partij gerealiseerd. Overigens zijn de gesprekken met de orthodontisten en alle informatie en contacten met de organisatie gewoon in het Nederlands.

Wat zijn aligners?

De in dit geval ‘onzichtbare’ aligners zijn een soort transparante ‘schil’ die om je tanden heen zit. Ze worden precies op maat gemaakt waardoor ze goed om je gebit zitten. Ze duwen je tanden in de juiste positie, dit gaat heel geleidelijk.

Wat zijn de voordelen en nadelen van aligners?

Een van de voordelen van aligners is dat je aan een mooi, recht gebit werkt zonder dat het iemand op zal vallen. Ook hoef je (naast het intake gesprek en eventuele IPR-behandeling) niet regelmatig naar een orthodontist.

Het grootste nadeel (naast wellicht de kosten) is dat je er de hele dag rekening mee moet houden, vooral bij het eten van tussendoortjes en als je uit eten gaat. Voor sommige mensen is dat overigens ook meteen een voordeel: snacken tussen de maaltijden door is niet meer zo makkelijk!

Zijn aligners geschikt voor iedereen / elk gebit?

Ja, in principe kan iedere volwassene kiezen voor aligners. Voor je met de behandeling kan beginnen moet je gebit wel vrij zijn van tandsteen, gaatjes en andere gebitsaandoeningen. Bij het gratis intakegesprek en de scan wordt hier door de tandarts op gelet en wordt dit met je besproken.

Ook wanneer je een kroon of brug in je mond hebt, kun je voor aligners kiezen. Er wordt dan om die punten heen gewerkt, dus die tanden zullen niet gecorrigeerd worden. Als je hier vragen over hebt raad ik je aan in gesprek te gaan met de Dr Smile tandarts bij het intakegesprek (dit komt overigens vanzelf ter sprake).

Ik heb al eens een beugel gehad, kan ik nu voor aligners kiezen?

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor aligners. Als er een spalkje achter je tanden is geplaatst, moet je deze laten verwijderen (dit kan je eigen tandarts vaak doen). Dit hoef je niet te doen voor de intake, maar wel voordat je daadwerkelijk de eerste aligners in je mond doet.

Vragen over het traject bij Dr Smile

Hoe lang duurt een traject?

Er zijn aantal onderdelen binnen het traject. De intake duurt, afhankelijk van hoe snel je de afspraken kunt inplannen en akkoord geeft, zo’n 4 weken. De duur van de behandeling zelf is afhankelijk van je wensen en het uiteindelijke behandelplan. Grofweg duurt dit tussen de 6 en 12 maanden.

Nadat je behandelplan is afgelopen is het nodig om je tanden te laten wennen aan hun ‘nieuwe’ plek. Onderaan dit artikel lees je hoe Dr Smile daarmee omgaat.

Hoeveel kosten de aligners?

Er wordt gewerkt met drie plannen: Licht, Medium en Complex. Daaraan zijn verschillende kostenplaatjes verbonden die je hieronder ziet.

Dr Smile prijzen
Deze prijzen kunnen wijzigen. Kijk voor actuele prijsinformatie op DrSmile.nl.

Voor het intake gesprek, inclusief 3D-scan, betaal je niets. Je kunt dus na ontvangst van het gratis behandelplan beslissen of je ermee doorgaat. Alleen in dat geval worden er kosten gerekend.

Hoe vaak moet ik nieuwe aligners in?

Aan het begin van je traject krijg je de aligners voor de gehele duur van de behandeling toegezonden. Elke twee weken pak je een nieuw setje aligners. Je voelt de eerste dag(en) wat druk op je tanden, waardoor aan wordt geraden om je nieuwe aligners in te doen voor je gaat slapen. Zo kom je als het goed is de eerste uren door zonder er last van te hebben.

Dr Smile onzichtbare aligners en tasje

Hoe lang per dag moet ik ze dragen?

Je draagt de onzichtbare aligners van Dr Smile 22 uur per dag. Dat betekent dus dat je 2 uur per dag hebt om te eten, te drinken (iets anders dan water) en je tanden te poetsen.

Wat gebeurt er als ik ze minder lang per dag draag?

Als je ze eens wat langer dan twee uur uit hebt gehad is dat niet zo erg. Aangeraden wordt om je huidige aligners in zo’n geval een dag (of meerdere dagen) langer te dragen voor je het opvolgende setje pakt. Doe je dat structureel, dan heeft dat natuurlijk als gevolg dat je traject langer duurt. Het beste is dan ook om je zo goed mogelijk aan die 22 uur per dag te houden.

Hoe word ik begeleid door Dr Smile?

Wanneer je akkoord geeft op het behandelplan krijg je toegang tot de Dr Smile app. Daarin uploadt je wekelijks een voortgangsfoto van je gebit. Voor een goede foto kun je de zogenaamde ‘smilemaker’ in je mond doet, deze zorgt ervoor dat je gehele gebit goed te zien is. Je ziet hem hieronder op de foto.

Heb je twijfels of vragen, dan kun je altijd terecht bij je behandeld orthodontist of de klantenservice van Dr Smile. Je hebt enkel online contact met Dr Smile en eigenlijk alleen op je eigen initiatief. Officieel zouden ze eigenlijk regelmatig feedback geven, maar dit hebben we zelf nog niet gemerkt (de behandeling loopt inmiddels ruim 3 maanden). Waarschijnlijk grijpen ze in als er afwijkingen te zien zijn op de foto’s die je instuurt.

Inhoud tasje met tools van Dr Smile aligners
De tools die je ontvangt bij je Dr Smile aligners.

Zijn aligners slecht voor je tanden?

In de basis zijn aligners niet slecht voor je tanden, maar je moet je gebit extra goed verzorgen tijdens de behandelduur. Wanneer er namelijk bijvoorbeeld vuil achterblijft tussen je tanden ontwikkelen gaatjes zich sneller door de aligners die erover zitten. Dus altijd goed je tanden poetsen (en flossen) vóór je jouw aligners weer gaat dragen!

Kan de behandeling ook ‘mislukken’?

Als je de aligners 22 uur per dag draagt en je houdt aan de adviezen kan de behandeling eigenlijk niet mislukken. Hooguit kan het wat langer duren als je de aligners wat vaker niet in hebt gehad.

Dr Smile werkt met een tevredenheidsgarantie: als je gebit aan het einde van de behandeling niet staan zoals in de simulatie (onderdeel van je behandelingsplan) is getoond, dan wordt de rest van de behandeling die nodig is om dat resultaat te behalen door Dr Smile betaald.

Vragen over de aligners

Hoe maak je de aligners schoon?

Het is erg belangrijk om je aligners goed schoon te maken tijdens de twee weken dat je ze steeds draagt. Anders komt er vuil / soort aanslag in te zitten wat niet goed is voor je tanden en het zorgt ervoor dat ze minder doorzichtig zijn.

Het schoonmaken van je aligners doe je meerdere malen per dag met een druppel afwasmiddel en lauw water. Je kunt een zachte tandenborstel gebruiken om goed in alle hoekjes van de aligners te komen. Gebruik geen mondwater of andere schoonmaakmiddelen: die kunnen je aligners beschadigen.

Doen de aligners pijn?

Wanneer je nieuwe aligners in doet zul je de eerste dag (in het begin wellicht wat langer) druk op je tanden voelen. Dat is normaal, zonder druk kunnen de tanden immers niet verschuiven. Echt pijn of meer bloedend tandvlees dan normaal is niet de bedoeling. In dat geval kun je even advies vragen aan de Dr Smile klantenservice om te vragen wat de opties zijn.

Overigens is het ook normaal dat je tanden iets losser staan tijdens de behandeling, ze verschuiven immers steeds een beetje.

Zijn de aligners echt onzichtbaar?

Natuurlijk, als iemand erop let zijn ze wel te zien. Maar als verder niemand weet dat je ze in hebt, valt het ze niet op. Als test hebben we eigenlijk vrijwel niemand verteld dat mijn man onzichtbare aligners draagt. Tot nu toe (ruim 3 maanden) heeft eigenlijk nog niemand er iets van gezegd. Wat wel opvalt is het uitdoen van de aligners net voor een etentje bijvoorbeeld. Maar je kunt ervoor kiezen om dat even op het toilet of buiten het zicht te doen. Het is maar net wat je fijn vindt!

Onzichtbare aligners beugel voor volwassenen

Kun je wel gewoon alles als je de aligners in hebt?

In principe kun je alles met aligners in. De eerste dagen zal het voelen alsof je wat raar praat of licht slist, dit is normaal. Je tong moet nog even wennen aan de aligners in je mond. Na een aantal dagen heeft hij zich aangepast. Verder kun je gewoon zingen onder de douche, zoenen met je schatje en doen wat je normaal ook doet. Behalve eten en drinken dan, alleen koud water is toegestaan met aligners in.

Kun je roken met de aligners in?

Nee, verwijder je aligners voor je gaat roken. Door de rook verkleuren je aligners en het kan leiden tot tandplak. Misschien geven de aligners je net dat laatste zetje om te stoppen met roken?

Moet ik de aligners ook ’s nachts in?

Jazeker, om aan de 22 uur per ‘dag’ te komen is het noodzakelijk om de aligners te dragen terwijl je slaapt. Dit zijn overigens eigenlijk de makkelijkste uren om ze in te hebben.

Kan ik gewoon koffie, thee of frisdrank drinken met de aligners in?

Nee, met aligners kun je alleen koud (lauw) water drinken. Warme dranken kunnen ervoor zorgen dat je aligners vervormen. Ook verkleuren de aligners door koffie en thee. Koolzuur- en suikerhoudende drankjes kunnen onder je aligners gaan zitten en zo de ontwikkeling van gaatjes stimuleren. Niet doen dus!

Infogids over aligners
Bij je aligners ontvang je ook een informatiegids.

Na de Dr Smile behandeling

Hoe behoud ik mijn mooie nieuwe gebit?

Als je behandeling ten einde is, is het de bedoeling dat je jouw laatste setje aligners nog eens 8 weken draagt (22 uur per dag). Op die manier kunnen je tanden zich weer vastzetten, nu op de juiste plek.

Na die 8 weken ga je over op een permanente retainer. Je kunt hiervoor een zogenaamde ‘retainer aligner’ bestellen bij Dr Smile (momenteel € 100,66). Die draag je vervolgens enkel gedurende de nacht zodat je gebit in de juiste positie blijft staan. Die retainer heeft een houdbaarheid van zo’n 6-12 maanden.

Een andere optie is een draadspalkje achter je tanden, die ook geplaatst wordt na het dragen van een reguliere beugel. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij één van de Dr Smile tandartsen via de website.

Inmiddels is de behandeling van mijn man afgelopen en zie je in dit artikel het eindresultaat: Ervaringen met Dr Smile + eindresultaat!

Waar vind ik meer informatie over de Dr Smile aligners?

Wil je meer lezen over het (gratis) voortraject voor je een besluit neemt? Bekijk dan dit artikel waarin ik daar uitgebreid op in ga: Dr Smile onzichtbare aligners: van wens tot behandeling.

Op de Dr Smile website vind je mogelijk antwoorden op andere vragen die je nog hebt na het lezen van dit artikel.

Heeft dit artikel je geholpen?

De gemiddelde score is 5, gebaseerd op 1 stem(men).

Nog geen stemmen uitgebracht, wees de eerste!

Omdat je dit een nuttig artikel vond:

Volg theNextG1rl op social media voor meer!

Het spijt me dat dit artikel je niet heeft geholpen.

Welke informatie mis je?

Laat het me weten zodat ik mijn artikel kan verbeteren!

Dit artikel bevat ter review ontvangen producten, de foto’s, tekst en mening zijn van mezelf.
Lees de disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top