Altijd al willen weten waarom we 24 dagen voor Kerstmis adventskalenders uitpakken? Wat er speciaal is aan die dagen voor de feestdagen? Hoe is die traditie eigenlijk ontstaan? En waarom zijn ze zo aantrekkelijk? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen en meer, dus kijk snel verder!
De adventsperiode
In de christelijke traditie begint de adventsperiode op de vierde zondag voor Kerstmis, die bekend staat als de Adventszondag. Hij eindigt op Kerstavond (24 december). Het is een tijd van spirituele voorbereiding, reflectie en gebed ter herdenking van de komst van Jezus Christus naar de wereld wat met Kerstmis wordt gevierd. Het woord “advent” is afgeleid van het Latijnse woord “adventus”, wat “komst” of “aankomst” betekent, en verwijst naar de komst van Jezus als de Verlosser.
Tijdens de adventsperiode worden vaak adventskransen gebruikt, die meestal vier kaarsen bevatten. Elke zondag wordt één kaars aangestoken waarmee wordt toegeleefd en afgeteld naar Kerstmis. Ook adventskalenders worden gebruikt om de dagen tot Kerstmis af te tellen. Deze tradities hebben een diepe religieuze betekenis en herinneren gelovigen aan het belang van geestelijke voorbereiding en verwachting in de aanloop naar het vieren van de geboorte van Jezus.
Adventskalenders zijn inmiddels niet echt meer exclusief verbonden aan het christendom, zeker de beauty adventskalenders worden omarmd door mensen van allerlei geloven en achtergronden, evenals mensen zonder religieuze overtuiging.
Hoe zijn adventskalenders ontstaan?
De oorsprong van adventskalenders gaat terug naar het begin van de 19e eeuw in Duitsland. Ze zijn ontstaan uit een traditie om de dagen tot Kerstmis af te tellen. Aanvankelijk werd dit gedaan door elke dag een streepje op een muur te zetten of door een kaars af te branden die elke dag korter werd.
De moderne adventskalender zoals we die nu kennen werd voor het eerst gemaakt in de vroege jaren 1900. In 1908 maakte de Duitse drukker Gerhard Lang een kartonnen kalender met 24 ‘deurtjes’ die opengemaakt konden worden om afbeeldingen te onthullen. Deze afbeeldingen varieerden van religieuze motieven tot winterse scènes.
Misschien kreeg je ze vroeger ook wel: de adventskalenders met deurtjes waar je een klein chocolaatje achter vond. Ze werden voor het eerste gemaakt in de vroege jaren 1920 toen chocolatier Richard Selmer uit München begon met het produceren van adventskalenders met kleine chocoladekoekjes achter de deurtjes. Dit betekende een doorbraak in de ontwikkeling van de adventskalender. Deze combinatie van verrassing en lekkernijen maakte de adventskalender snel populair, niet alleen in Duitsland, maar ook in andere delen van de wereld.
De moderne adventskalenders
Met de tijd zijn adventskalenders geëvolueerd en uitgebreid naar verschillende vormen en inhoud. Tegenwoordig vind je decemberkalenders met een breed scala aan verrassingen waaronder chocolade, speelgoed, cosmetica, sieraden en nog veel meer. De kalenders zijn een geliefde traditie geworden tijdens de adventsperiode.
Meestal tellen ze af naar Kerstmis, maar soms ook naar andere speciale gelegenheden zoals nieuwjaar. De moderne adventskalenders zijn creatieve en leuke manieren om af te tellen. Ze bestaan uit een reeks genummerde ‘vakjes’ of ‘deurtjes’, meestal van 1 tot 24 (of 25), die overeenkomen met de dagen van december tot aan de feestdag. Ook vind je vaak kalenders met 12 vakjes of zelfs met 4 (stiekem verwijzend naar de vier zondagen binnen de adventsperiode).
Elke dag van de adventsperiode mag je één van de vakjes openen, wat een verrassing onthult. In de meeste gevallen zijn deze verrassingen kleine cadeautjes, traktaties of belevenissen. De inhoud van moderne adventskalenders varieert sterk en kan bijvoorbeeld bestaan uit:
- Chocolade of snoep: De traditionele aanpak, waarbij elke dag een stukje chocolade of snoep wordt onthuld. Ook zijn er inmiddels kalenders met iedere dag een theezakje en wijn- en bierkalenders.
- Cosmetica en schoonheidsproducten: Deze beauty adventskalenders zijn erg populair om te geven én krijgen. Elke dag bevat een nieuw make-upitem, skincare product of ander beautygerelateerd product om jezelf te verwennen.
- Speelgoed: Vooral geliefd bij kinderen. Ze bevatten kleine speeltjes, puzzels of andere verrassingen bevatten. Bekend zijn bijvoorbeeld de kalenders van Playmobil en Lego.
De meest complete lijst met beautygerelateerde adventskalenders vind je via deze link: Overzicht beauty adventskalenders 2023!
Zelf een adventskalender maken
Het is steeds populairder om zelf een adventskalender te maken om cadeau te doen. Bijvoorbeeld aan je kinderen, beste vriendin of moeder. Merken als Catrice hebben bijvoorbeeld een DIY adventskalender waarbij je alles aangeleverd krijgt (verpakking én inhoud), maar die je vervolgens zelf in elkaar zet.
Ook kun je kiezen voor een herbruikbare kalender zoals één met houten vakjes (bekijk bijvoorbeeld deze leuke kerstman met slee of klassieke adventskalender in boekvorm) of er helemaal zelf eentje maken met kartonnen zakjes of doosjes. Je kunt hem dan zelf met items naar keuze vullen waardoor hij erg persoonlijk wordt. Dát is pas een leuk cadeautje om te geven!