Vitamine C is al tijden een geliefd ingrediënt in huidverzorging. Maar wat doet het eigenlijk voor je huid? Wat is de bron, hoe wordt het verwerkt en wat zijn de aandachtspunten als je het gebruikt? In dit artikel vertel ik je alles wat je wil weten over deze vitamine in skincare, dus lees snel verder!
Wat is Vitamine C en waar komt het vandaan?
Volgens mij leren we het allemaal van jongs af aan: voldoende vitaminen eten! Vitamine C zit boordevol antioxidanten, ondersteunt je immuunsysteem en zorgt voor een gezond lichaam. Maar niet alleen voor je lijf is deze vitamine een goed idee. Ook kan het, als het wordt toegevoegd aan skincare, wonderen doen voor de huid van je gezicht.
Deze krachtige vitamine komt voor in citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen en grapefruits. Ook zit het in groenten: bijvoorbeeld in paprika, broccoli en boerenkool. Daarnaast kan de synthetische variant geproduceerd worden in laboratoria, dit wordt vaak gebruikt in supplementen en huidverzorging.
Je kunt het in verschillende vormen tegenkomen, een aantal benamingen die je kunt tegenkomen in ingrediëntenlijsten zijn bijvoorbeeld:
- Ascorbinezuur: De meest actieve en krachtige vorm van vitamine C, die de beste resultaten kan opleveren, maar soms minder stabiel is in huidverzorgingsproducten.
- Ascorbyl glucoside: Een krachtige, stabiele en in water oplosbare vorm van vitamine C. Het is een derivaat van vitamine C (ascorbinezuur) en glucose. Deze combinatie maakt het minder gevoelig voor oxidatie en huidvriendelijker dan sommige andere vormen. Eén van de merken die deze variant gebruikt in haar producten is Mádara Cosmetics (de Vitamin C lijn).
- Magnesiumascorbylfosfaat: Een stabiele vorm die minder gevoelig is voor oxidatie.
- Natriumascorbylfosfaat: Een andere stabiele vorm die langzaam wordt omgezet in ascorbinezuur in de huid.
- Tetrahexyldecyl ascorbate: Een op lipiden gebaseerde vorm van vitamine C die diep in de huid kan doordringen.
Het oxideren van (een vorm van) vitamine C verwijst naar een chemische reactie waarbij deze stoffen reageren met zuurstof uit de lucht. Dit leidt tot een verandering in de chemische structuur van de vitamine, waardoor deze zijn antioxidantencapaciteit verliest. Het is daarom belangrijk om producten met dit ingrediënt op de juiste manier op te slaan om oxidatie te minimaliseren zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.
Wat doet Vitamine C voor je huid?
Hierboven las je al dat deze krachtige vitamine boordevol antioxidanten zit waardoor het goed is voor de huid. De belangrijkste voordelen voor de huid staan hier op een rijtje:
- Antioxidante werking: Het werkt als een krachtige antioxidant en helpt daardoor de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen veroorzaakt door blootstelling aan de zon, stedelijke vervuiling en andere negatieve dagelijkse invloeden. Deze schade kan leiden tot tekenen van huidveroudering. Daarbij helpt het de huid herstellen na blootstelling aan de zon.
- Huidverheldering: Het kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en andere verkleuringen omdat het de vorming van melanine remt. Je huid verbleekt niet, maar je krijgt een gelijkmatigere én stralendere teint.
- Collageenproductie: Vitamine C stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Rimpels en fijne lijntjes worden daardoor verminderd. De collageenproductie van je huid begint al af te nemen vanaf 25-jarige leeftijd.
- Hydratatie: Het kan de huid helpen vocht vast te houden en te hydrateren.
Kleine keerzijde aan vitamine C in verzorgingsproducten: het kan de huid gevoeliger maken voor zon. Wanneer je producten met dit ingrediënt gebruikt is het dan ook sterk aan te raden om een goede zonnebrandcrème te gebruiken (wat natuurlijk sowieso een goed idee is, het hele jaar door).
Meer lezen over zonnebrandcrème? Dan raad ik je dit artikel aan: Alles wat je wil weten over zonnebrandcrème!
Waar moet ik op letten?
Door alle positieve eigenschappen zie je vitamine C vaak in huidverzorgende serums, crèmes en lotions. Het is belangrijk om producten te kiezen die geschikt zijn voor je huidtype en om te kijken welke vorm van deze vitamine aan een product is toegevoegd. Daarbij kan de concentratie en formulering per product variëren.
Bekijk dus welk soort vitamine C wordt gebruikt in een product. Daarnaast kun je aanhouden dat het als ingrediënt in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst voor moet komen. Dit is natuurlijk geen garantie omdat de werking van meer factoren afhankelijk is (het soort vitamine C bijvoorbeeld), maar kan helpen om de krachtige producten te herkennen.
Over het algemeen wordt vitamine C goed verdragen door alle huidtypen. Krachtige vormen zoals L-ascorbinezuur kunnen de huid irriteren als deze er niet aan gewend is. Bouw het gebruik dan langzaam op of kies (in het begin) voor een product met een lagere concentratie of andere vorm. Ascorbyl Glucoside is bijvoorbeeld mild voor de huid maar levert ook goede resultaten.
Zoals hierboven al ter sprake kwam: in bepaalde vormen kan het gaan oxideren doordat het in aanraking komt met licht, vocht en zuurstof. De vitamine verliest dan zijn werking en zou als ingrediënt zelfs een averechts effect kunnen hebben op de huid. Daarom zie je vaak dat producten met dit ingrediënt verpakt zijn in licht- en luchtdichte verpakkingen zoals een speciale tube of hygiënische pompflacon. Dit is dan ook één van de redenen waarom de producten van Mádara Cosmetics fijn zijn in gebruik.
In principe kun je vitamine C dagelijks (of om de dag) gebruiken voor een optimaal resultaat. Zowel ’s ochtends als ’s avonds brengt het je huid voordelen. ’s Ochtends zorgt het (in combinatie met SPF) voor dubbele bescherming tegen schadelijke invloeden van de zon. ’s Avonds herstelt het je huid en wordt tegelijkertijd de collageenproductie gestimuleerd. Let wel op dat de producten goed samengaan in combinatie met andere huidverzorgingsproducten die je gebruikt.
Vitamine C in combinatie met andere ingrediënten
Gebruik vitamine C in combinatie met andere antioxidanten voor een nóg beter resultaat. Bijvoorbeeld met vitamine E. Samen is dat een krachtig duo wat je ook tegenkomt in de Vitamin C Illuminating Recovery Cream van Mádara Cosmetics.
Naast deze goede combinatie is ook de werking van SPF beter als je eerst een product met vitamine C hebt gebruikt.
Wees, vooral als je een gevoelige huid hebt, voorzichtig met de combinatie vitamine C en AHA’s / BHA’s (glycolzuur, salicylzuur, melkzuur). Heeft je huid baat bij deze ingrediënten en wil je ze toch blijven gebruiken? Breng dan ’s ochtends vitamine C aan en ’s avonds je producten met AHA’s / BHA’s.
Ingrediënten die je beter niet kunt combineren met vitamine C zijn retinol en niacinamide. De combinatie met retinol kan irritatie of roodheid van de huid veroorzaken omdat het beide actieve bestanddelen zijn. Kies ervoor om retinol ’s nachts gebruiken en je vitamine C-product overdag.
Niacinamide is net als vitamine C een antioxidant, beide zie je het vaak in producten tegen acné. Zorg er echter voor dat je de producten met deze ingrediënten minstens 10 minuten na elkaar aanbrengt, anders kunnen ze elkaar dwarszitten en samen juist puistjes uitlokken.
Veel informatie over deze krachtige vitamine die voordelen voor je huid én je hele lichaam kan hebben. Hopelijk kun je op basis van de informatie in dit artikel keuzes maken die je helpen bij een optimale skincare routine!
Afbeeldingen via Pexels.com