Alles wat je moet weten over je menstruatie

Toen ik mijn eerste menstruatie kreeg kon ik bijna niet geloven dat iedere vrouw hier maandelijks mee te maken heeft. Dit ongemak waar je steeds rekening mee moet houden… In dit artikel deel ik meer informatie over menstrueren en de mogelijkheden die je hebt om de periodes zo comfortabel mogelijk te maken.

Menstruatiecup gebruiken bij ongesteldheid

Wat is menstruatie?

Menstruatie, ook wel ongesteldheid genoemd, is de maandelijkse afstoting van het baarmoederslijmvlies, met slijm- en bloedverlies als gevolg. Om het volledige plaatje te begrijpen, is inzicht in de voortplantingscyclus van een vrouw noodzakelijk.

De cyclus begint met de menstruatie waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten als er geen bevruchting van een eicel heeft plaatsgevonden. Na de menstruatie rijpt er een nieuwe eicel en begint het baarmoederslijmvlies weer te groeien. Dit wordt de follikelfase genoemd.

Ongeveer twee weken na de start van de menstruatie is de ovulatie (ook wel eisprong genoemd). Dit is de vruchtbare periode van een vrouw: de eicel komt vrij en kan bevrucht worden.

Hierna start de luteale fase. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting heeft plaats gevonden wordt uiteindelijk het baarmoederslijmvlies afgestoten en zitten we weer aan het begin van een nieuwe cyclus.

Inlegkruisjes gebruiken voor de lichte dagen

Vanaf wanneer word je ongesteld?

Je hebt een menstruatie in de vruchtbare periode van je leven. De meeste meiden worden ongesteld tussen de 11 en 16 jaar. Van de 13-jarigen is ongeveer de helft al ongesteld geworden. Meer informatie kun je vinden via Thuisarts.nl. Daar vind je ook advies als je met 16 jaar nog geen menstruatie hebt gehad.

Tijdens een zwangerschap word je niet ongesteld (wel kun je in sommige gevallen om andere redenen bloedverlies hebben). Wanneer je als vrouw in de overgang komt (de menopauze) stopt je menstruatie.

Welke menstruatieproducten zijn er?

Hoe nuttig je menstruatie ook is voor je lichaam, erg handig is het niet altijd. Je zult er rekening mee moeten houden bij je dagelijkse bezigheden. Soms gaat ongesteldheid gepaard met flinke buikkrampen of hoofdpijn. Het voelt voor iedereen anders.

Om het bloedverlies op te vangen zijn er diverse menstruatieproducten op de markt. Soms is het even een zoektocht om uiteindelijk te vinden wat bij jou past. Afgelopen jaren heb ik meerdere soorten geprobeerd, hieronder lees je een overzicht van de voor- en nadelen van de mogelijkheden.

Buikkramp als gevolg van menstruatie

Maandverband

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik gok dat de meeste meiden beginnen met maandverband. Ik in ieder geval wel. Ze zijn eenvoudig te verwisselen en handig om mee te nemen. Ook krijg je in principe geen vieze handen als je ze op de juiste manier verwisselt. Maandverband is er in verschillende groottes en diktes, afhankelijk van hoe licht of zwaar je menstruatie (die dag) is.

Tegenwoordig heb je ook maandverband van stof. Daardoor zijn ze wasbaar en dus herbruikbaar. Daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Ik moet eerlijk bekennen dat het me niet echt trekt, maar sommige mensen zweren erbij! In dezelfde gedachte is er menstruatieondergoed, dat komt later in dit artikel aan bod.

Het nadeel van maandverband is dat je er niet mee kunt zwemmen, dan kun je beter voor een andere optie gaan zoals tampons of een menstruatiecup (je leest hieronder meer over beide opties).

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes lijken op maandverband maar zijn kleiner en dunner. Hierdoor heb je meer draagcomfort, maar ze hebben minder absorptievermogen. Je kunt ze gebruiken voor de lichtere dagen van je menstruatie. Ook zijn ze handig om vaginale afscheiding of lichte incontinentie mee op te vangen.

Tampons

Samen met maandverband zijn tampons denk ik het bekendst. Het grootste voordeel vind ik dat je ze niet voelt zitten (als je ze goed inbrengt) waardoor ik me comfortabeler voel. Je kunt er ook prima mee sporten en zelfs zwemmen is geen probleem. Ook tampons heb je in de diverse groottes die weer verschillende absorptieniveaus met zich meebrengen. Zo kun je de maat tampon aanpassen aan de mate van menstruatie van die dag.

Het kan wel even wennen zijn om de tampons in te brengen. Om je daarmee te helpen bestaan er tampons met inbrenghuls / applicator, zoals die van het huismerk van Kruidvat.

Tampons gebruiken bij menstruatie

Tampons moet je, net als maandverband, regelmatig verwisselen. Ga uit van iedere ca. 3-6 uur, uiteraard is dit afhankelijk van de zwaarte van je menstruatie die dag. Een tampon kun je maximaal 8 uur in laten, als je hem langer inhoudt riskeer je de zogenaamde tamponziekte. Dit is overigens een zeldzame ziekte, maar je kunt ervan in shock raken (Toxic Shock Syndrome). Netjes op tijd verwisselen dus, sowieso om doorlekken te voorkomen!

Belangrijk: maandverband, inlegkruisjes en tampons horen na gebruik NIET in het toilet. Je deponeert ze in de daarvoor bestemde afvalbakken voor dameshygiëne.

Menstruatiecup

Een andere optie is de menstruatiecup. Eerder kon je hierover mijn ervaringen lezen in dit artikel: Kruidvat Menstruatiecup gebruiken. Tot op heden is dit mijn voorkeursproduct om te gebruiken als ik ongesteld ben. Je voelt hem niet zitten én je kunt hem jarenlang hergebruiken (wel steeds desinfecteren natuurlijk). Daardoor is het ook nog eens goedkoper dan bovenstaande opties en beter voor het milieu.

Ook hierbij is het inbrengen weer even oefenen, de eerste paar menstruaties moest ik er flink aan wennen. Inmiddels wil ik niet anders meer!

Niet alleen Kruidvat heeft cups in haar assortiment, er zijn inmiddels veel verschillende merken (ook online) beschikbaar zoals deze BeYou Menstrual Cup.

Menstruatieondergoed

Wasbaar menstruatieondergoed heeft de laatste jaren zijn intrede gedaan. Persoonlijk heb ik het nog niet geprobeerd maar ik hoor er positieve verhalen over. Bekende merken zijn Lotties en AllMatters (voorheen OrganiCup), en ook HEMA heeft ze in haar assortiment!

Overigens heeft Always ook wegwerp ondergoed, speciaal voor de hevige nachten. Ze absorberen extra veel en blijven goed op hun plek. Je kunt ze dus niet hergebruiken.


Hopelijk kun je met dit overzicht een goede keuze maken. Met dit soort dingen is het belangrijk om het gewoon uit te proberen. Echt comfortabel zal het nooit worden, dus kies wat het beste bij je past!

Heb je nog vragen over menstruatie of producten die daarbij horen, laat het me weten in de comments!

HEMA banner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top