Alles wat je wil weten over zonnebrandcrème

Waarom moet je zonnebrandcrème gebruiken? Hoe vaak dan? En hoeveel moet je op je huid smeren om goed beschermd te zijn tegen UV straling? De antwoorden op deze vragen en meer lees je in dit artikel: alles over zonnebrandcrème!

Biodermal Hydraplus zonnespray SPF50+

Waarom zonnebrandcrème gebruiken?

Een zonnebrandcrème smeer je om jouw huid te beschermen tegen de schadelijke ultraviolet (UV) straling van de zon. We maken daarbij onderscheid tussen UVA en UVB straling. Daarom zie je op zonnebrandcrèmes vaak staan of ze tegen één van de twee of tegen allebei de soorten straling beschermen. Die laatste noemen we dan een breedspectrum zonnebrandcrème. Maar wat is het verschil tussen UVA en UVB?

UVA straling

Zonnestralen bestaan voor zo’n 95% uit UVA straling. De UVA stralen dringen dieper door in je huid waarbij ze huidcellen beschadigen. De stevigheid en elasticiteit wordt aangetast waardoor je huid sneller veroudert. Je kunt het onthouden als UVA met de A van Ageing.

UVB straling

De overige 5% van de straling is UVB. Deze stralen zijn een stuk krachtiger dan UVA stralen, maar dringen niet zo diep door in de huid. De ‘werking’ daarvan zie je het snelst terug op je huid als verbranding. Je kunt dit onthouden als UVB met de B van Burning.

Beide soorten straling worden gerelateerd aan huidkanker, blijven smeren met een breedspectrum zonnebrandcrème dus!

Overigens bestaat er ook UVC straling maar die wordt geblokkeerd door de atmosfeer en bereikt de aarde niet.

Zonnebrandcreme van zomer 2020 empty

Hoeveel en hoe vaak zonnebrandcrème smeren?

Het is een fabeltje dat je alleen schade kunt oplopen als de zon zichtbaar schijnt. Ook bij mist of bewolking kunnen UV-stralen namelijk je huid bereiken. En niet alleen buiten! UVB-stralen komen niet door glas, maar een raam laat alsnog 50% van de UVA-straling door. Dus ook binnen of in de auto kan je huid beschadigd raken door de zon.

Daarom is het verstandig om je iedere dag in te smeren. Een goede tip is om het een onderdeel van je ochtend skincare routine te maken. In de Koreaanse skincare routine is SPF (Sun Protection Factor) opgenomen als laatste stap. Ook in steeds meer skincare zelf zit al een SPF. Persoonlijk vind ik dat mooi meegenomen, maar gebruik ik alsnog een losse zonnebrandcrème. In de meeste gevallen smeer je namelijk niet genoeg dagcrème of serum op je huid om optimaal beschermd te zijn. Daarnaast zegt SPF alleen iets over UVB-bescherming. Let er dus altijd op of het product ook tegen UVA-straling beschermt! Dit zou altijd op het product moeten staan.

Bij Koreaanse of Japanse producten zie je ook regelmatig ‘PA+++’ staan. Ook hieronder op de fles van Australian Gold zie je het staan. Deze PA-score is ontstaan in Japan en wordt inmiddels in meer landen gebruikt. Het zegt iets over de bescherming tegen UVA-straling. In principe geldt: hoe meer +, hoe beter. Waarbij PA+++ het hoogte is. In sommige landen wordt inmiddels ook PA++++ gebruikt omdat er steeds betere bescherming wordt ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is de Heimish Watery Sunscreen die naast SPF50+, PA++++ bescherming biedt.

Niet alleen het product zelf is belangrijk, ook de hoeveelheid die je opsmeert. Officieel geldt: gebruik 2 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid. Voor je gezicht en hals zou je dan ongeveer theelepel zonnebrandcrème moeten gebruiken en dat is stiekem meer dan je denkt! Daarbij is het aan te raden om iedere 2 uur opnieuw te smeren, ook bij een waterproof variant!

Australian Gold kids Sensitive zonnebrandcreme SPF50

Welke factor moet ik smeren?

In theorie geldt: hoe hoger de SPF, hoe beter. In de praktijk blijken SPF30 en SPF50 niet erg veel verschil te hebben. met SPF30 wordt ongeveer 97% van de UVB-straling tegengehouden, met SPF50 98%. Wel ben je met een product met SPF50 iets langer beschermd. Tegenwoordig zijn producten met SPF50 ook goed smeerbaar en kies ik altijd daarvoor. Beter te goed beschermd dan te weinig!

Smeren met SPF20 en SPF30 samen is overigens niet hetzelfde als beschermd worden door SPF50. De hoogste factor blijft dan ‘geldig’, dus in dit geval SPF30.

Australian Gold Fresh & Cool SPF30 zonnebrandspray

Word ik nog wel bruin als ik me insmeer?

Als je jezelf écht vaak genoeg insmeert met voldoende zonnebrandcrème zul je inderdaad amper bruin worden. Dit is natuurlijk ook het beste voor je huid. Wil je toch een bruin kleurtje? Kies dan voor een zelfbruiner zoals de Dove tanning mousse of zelfbruinende bodylotion. Ook kun je kiezen voor een self-tanning product of getinte moisturizer voor je gezicht. Deze laatste twee linkjes verwijzen naar Lookfantastic.nl, met code LFNLTHENEXTG1RL krijg je korting!

Wat is het verschil tussen chemische en natuurlijke / minerale zonbescherming?

In het verleden waren er bijna alleen maar zonbeschermingsproducten te vinden die werken met chemische zonnefilters om je huid te beschermen tegen UV-stralen. Ze werken door chemische verbindingen op de huid aan te brengen die UV-straling absorberen. Die straling wordt omgezet in warmte die vervolgens van de huid wordt afgevoerd. Ze beschermen vaak tegen zowel UVA- en UVB straling.

Als je in de lijst met ingrediënten avobenzone, octisalate, octinoxate of oxybenzone tegenkomt, heb je te maken met chemische zonnefilters. Met name oxybenzone is de laatste tijd bekend aan het raken omdat deze stof schade aan kan brengen aan koraalriffen. Daarnaast kunnen producten chemische zonnefilters irritatie aan de huid veroorzaken, vlekken achterlaten in kleding en mogelijk de hormoonbalans verstoren (voor dat laatste is momenteel nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs).

Steeds meer merken brengen daarom natuurlijke zonbescherming op de markt, ook wel aangeduid als minerale zonbescherming. Ze werken door fysieke barrières die op de huid worden aangebracht zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Wanneer ze zijn aangebracht reflecteren (of verstrooien) ze het zonlicht zodat de stralen de huid niet kunnen bereiken.

Ook deze stoffen werken beschermend tegen zowel UVA- als UVB-straling. Daarbij worden ze als minder irriterend voor de huid beschouwd dan chemische zonnefilters.

Een lijstje met zonnebrandcrèmes op basis van minerale UV-filters vind je in dit artikel: Natuurlijke zonbescherming voor je gezicht!

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème voor het lichaam en het gezicht?

Eigenlijk is er weinig verschil tussen zonnebrandcrème voor je lichaam en die voor je gezicht. Het zit hem in de details. Voor je lichaam heb je al snel te maken met een romige lotion die wat vettig kan blijven aanvoelen. Dat is voor je gezicht niet gewenst, zeker niet als je ook make-up wil dragen.

Daarom merk je vaak dat er bij SPF producten voor het gezicht gezorgd wordt dat ze goed uit te smeren zijn, vrij snel intrekken en geen vettig laagje achterlaten. Maar heb je even geen gezichts-SPF bij de hand, dan kun je prima een keer de lotion voor je lichaam op je gezicht smeren.

Overigens zijn er tegenwoordig ook steeds meer dagcrèmes met een beschermingsfactor, zoals de Louis Widmer dagcrème met UV50 en SKOON Sundefense Face Cream. Wel smeer je al snel minder crème op je gezicht om hem echt goed te beschermen, dus let daar op.

En: vergeet je lippen niet! Daarvoor is het handig om een speciale lippenbalsem met SPF te gebruiken, zoals deze hieronder van Bondi Sands. Maar er is uiteraard meer keuze. Deze link verwijst naar Lookfantastic.nl, met code LFNLTHENEXTG1RL krijg je korting!

Bondi Sands lipbalm met SPF 50+
Vergeet niet je lippen in te smeren met een lippenbalsem met SPF!

Hoelang kun je zonnebrandcrème bewaren?

Een geopende verpakking zonnebrandcrème verliest vrij snel zijn beschermingskracht. Ook wanneer de crème warm wordt heeft dat invloed op de werking. Een goede regel is om na een jaar de overgebleven zonnebrandcrème te vervangen voor een nieuwe.

Benieuwd naar aanraders voor zonnebrandcrème? Bekijk dan dit artikel voor tips:

Heb je meer vragen over zonnebrandcrème? Of tips voor andere lezers? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top