In dit artikel vertel ik je alles over de onzichtbare aligners van Dr Smile. Mijn man nam ruim een maand geleden de beslissing om voor een mooier gebit te gaan. Ik neem jullie mee in het traject bij Dr Smile: de voorbereiding, de stappen én de behandeling zelf. Lees je mee?
Soms zijn er van die dingen waarvan je weet dat het misschien beter voor je zal zijn, maar die je blijft uitstellen. Voor mijn man was dat: de stap nemen naar rechte tanden. Was het nodig? Nee. Zal het resultaat mooier zijn? Jazeker!
Na een beugel in zijn tienerjaren en een afgebroken spalkje in zijn twintiger jaren had hij nu als dertiger toch wat tanden met een eigen wil. Het hoorde bij hem en viel me amper nog op. Maar toen de kans zich aanbood om er iets aan te doen greep hij die met beide handen aan.
En zo kwam het dat we eind september bij een tandartspraktijk in de buurt binnenstapten voor een intake gesprek voor Dr Smile aligners.
Het Dr Smile intake traject
Dr Smile is een voornamelijk online organisatie die samenwerkt met een heleboel tandartspraktijken door heel Nederland (en ook in het buitenland). Tandartsen zijn niet opgeleid om beugels aan te meten, maar zij hebben vaak wel de middelen om bijvoorbeeld foto’s te maken of wat eenvoudigere behandelingen uit te voeren die nodig zijn. Een handige samenwerking dus!
Gedurende de gehele behandeling word je begeleid door een orthodontist op afstand, vanuit Dr Smile. Je behandelplan wordt door deze orthodontist opgesteld. Tijdens de behandeling met je aligners wordt de voortgang in de gaten gehouden door de orthodontist via de Dr Smile app. Zo kan er op tijd worden ‘ingegrepen’ als er iets niet helemaal goed gaat of als er bijvoorbeeld toch nog een extra aligner nodig blijkt te zijn.
In dit artikel vertel ik je het één en ander over de start van het hele traject. Het is mijn bedoeling om vaker over de behandeling te schrijven, dus als je vragen hebt, laat het me weten in de reacties! Dan beantwoord ik ze in een volgend artikel.
Wat zijn aligners?
Je kent vast wel de ‘blokjesbeugels’, ‘slotjesbeugels’ of ‘buitenboordbeugels’. De aligners van Dr Smile werken net iets anders. Je kunt ze zien als een soort stevige, transparante ‘schil’ om je gebit heen. Hieronder op de foto zie je er één liggen. Ze passen precies om je gebit en duwen je tanden als het ware in de juiste positie. Dit gaat natuurlijk erg langzaam, iedere twee weken doe je nieuwe aligners in die net een klein beetje anders zijn vormgegeven. Zo kom je steeds dichter bij je eindresultaat.
De aligners draag je 22 uur per dag, je doet ze dus enkel uit om te eten of drinken (water mag je wel gewoon drinken met je aligners in).
Stap 1: Gratis intake gesprek met 3D-scan
Je begint het traject voor jouw aligners door het maken van een afspraak via de Dr Smile website. Daar vind je een lijst met alle aangesloten tandartspraktijken, er is er bijna altijd wel eentje in jouw buurt. Je kunt tot een week vooruit een afspraak boeken. Als er geen mogelijkheid is bij de praktijk van jouw keuze kun je dus later nog eens proberen of er dan wel tijdstippen beschikbaar zijn of een andere praktijk kiezen.
Het intake gesprek, wat gratis is, duurt ongeveer 30-35 minuten. Je begint met het invullen van een vragenlijst over je gebit: heb je retainers (spalkjes), facings, kronen, bruggen? Heb je wortelkanaalbehandelingen gehad? De tandarts loopt deze lijst met je door.
Vervolgens onderzoekt de tandarts je gebit om te kijken of er bijzonderheden zijn. Zo moest bij mijn man bijvoorbeeld zijn spalkje weggehaald worden voor hij de aligners kon gaan dragen. Dit laat je dan doen bij je eigen tandarts (op eigen kosten).
De derde stap was het maken van foto’s, gewoon met een iPad. Van het gebit, het vooraanzicht, zijaanzicht etc. Zo kan Dr Smile een zo volledig mogelijk beeld krijgen van je gebit en kijken welk eindresultaat passend is bij de persoon. Ook wordt gevraagd wat je verwachting is van het resultaat, wat is je doel? In mijn mans geval was dat vooral een wat rechter, beter uitgelijnd gebit.
Vervolgens werd er een uitgebreide 3D scan gemaakt van het gebit. Met een klein cameraatje wordt langs alle tanden en kiezen gegaan. Tegelijkertijd zie je op het schermpje naast de stoel dan het gehele gebit, in kleur, verschijnen. Deze scan gebruikt Dr Smile om later de aligners vorm te geven. Ook maken ze hiervan een simulatie van hoe je gebit er uit komt te zien, maar ook daarover volgt later meer.
Na al deze stappen doorlopen te hebben, was het intake gesprek klaar. Alle gegevens gaan dan naar Dr Smile die vervolgens een behandelplan opstelt. Aan de hand daarvan zeg je Ja of Nee tegen de behandeling. Pas na een akkoord worden er kosten in rekening gebracht.
Stap 2: Het behandelplan
Al binnen een week lag het behandelplan in de mailbox. Dat plan wordt opgesteld door één van Dr Smile’s orthodontisten die vervolgens ook telefonisch contact met je opneemt om het plan door te spreken. Je kunt dan natuurlijk ook al je vragen stellen.
In het behandelplan staat onder andere welke ‘graad’ behandeling je nodig hebt. Dr Smile werkt met drie niveaus van behandelingen en bijbehorende vaste prijzen.
Mijn man viel in de middelste categorie. Hij heeft 10 aligners nodig (voor zowel boven als onder) om tot het gewenste eindresultaat te komen. De duur van de behandeling is 10 x 2 weken en dus zo’n 5 maanden.
Verder vind je in het behandelplan een linkje naar de simulatie. Hierin zie je jouw gebit in 3D. Je kunt hem helemaal draaien en van alle kanten bekijken. Daarbij kun je ook zien hoe je gebit eruit zal zien na iedere aligner. Dus hoe zal je gebit eruit zien na bijvoorbeeld 2 maanden aligners dragen?
Nadat je het behandelplan hebt doorgenomen en in gesprek bent geweest met de orthodontist neem je de beslissing om door te gaan met de behandeling of niet. Pas als je akkoord gaat met het plan worden er kosten in rekening gebracht. Vervolgens start het hele proces en ontvang je jouw aligners binnen een aantal weken.
Ook krijg je na akkoord toegang tot de Dr Smile app op je telefoon. Hierin wordt de behandeling bijgehouden. Je uploadt wekelijks een foto van je gebit en de app laat je weten wanneer je jouw volgende aligners in moet doen. Ook kun je via de app chatten en vragen stellen.
Stap 3: IPR behandeling
Bij mijn man bleek uit het behandelplan dat er een zogenaamde IPR behandeling nodig was voor gestart kon worden met de aligners. IPR staat voor Interproximale reductie. Hierbij wordt er een klein beetje ruimte gemaakt tussen de tanden door wat van het tandglazuur weg te ‘schuren’. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is voor de tanden om netjes naast elkaar te kunnen schuiven.
Het schijnt geen kwaad te kunnen, zolang je maar goed voor je gebit zorgt. Dat is overigens sowieso een aanrader gedurende het hele traject (en erna natuurlijk). Ik heb begrepen dat gaatjes zich iets sneller kunnen vormen door het dragen van de aligners, dus goed je tanden verzorgen is extra belangrijk.
Ook voor de IPR behandeling maak je een afspraak bij een tandartspraktijk die aangesloten is bij Dr Smile. Dit is een stap in je behandelplan die ook in je app zichtbaar is.
Stap 4: Starten!
Binnen twee weken na akkoord kwam de grote Dr Smile doos met onder andere de aligners binnen. En niet alleen de aligners zaten daarin, maar ook een informatiegids zodat je op je gemak kan lezen hoe je bijvoorbeeld jouw Dr Smile aligners moet verzorgen en hoe het werkt.
Tijdens de behandeling zijn er een aantal hulpmiddelen die goed van pas komen, zoals een bewaardoosje en zogenaamde chewies. Ook die vind je in het Dr Smile pakket. In het volgende artikel vertel ik meer over deze accessoires en wanneer ze handig zijn!
Het belangrijkste wat in het grote Dr Smile pakket zat zijn natuurlijk de aligners zelf! Allemaal netjes verpakt in zakjes, genummerd van 1 tot 10. Zo weet je precies welke aligners als volgende aan de beurt zijn.
Op naar een mooier gebit in een aantal maanden!
Het resultaat van het traject bekijk je hier: Ervaringen met Dr Smile + eindresultaat!
Meer informatie
Alle informatie over het traject en de aligners vind je natuurlijk op de Dr Smile website. Vragen aan een ervaringsdeskundige? Stel ze hieronder in een reactie en dan neem ik ze mee in het volgende artikel wat ik schrijf over de behandeling.
Nog even een disclaimer: In deze artikelen schrijf ik over onze ervaring bij Dr Smile. Hier kun je geen rechten aan ontlenen. Jouw traject kan duurder (of goedkoper) uitvallen, wellicht zijn andere behandelingen nodig voor je met de aligners kunt beginnen etc.
Denk jij wel eens na over een beugel of aligners?
Dit artikel bevat ter review ontvangen producten, de foto’s, tekst en mening zijn van mezelf.
Lees de disclaimer voor meer informatie.