Extra kosten betalen door Brexit?

Door de Brexit verandert er het één en ander op het gebied van import en export. Wat ik me afvroeg was hoe het geregeld zou worden met pakketjes uit Groot Brittannië. Komen er door de Brexit extra kosten bij zoals invoerrechten en douanekosten, zoals nu ook voor pakketjes uit de Verenigde Staten is?

bestellingen britse webshops na Brexit

Wat is de Brexit?

Brexit is de afkorting van British Exit en verwijst naar het proces waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) is gestapt. Na een referendum in juni 2016 besloot een meerderheid van de Britse kiezers dat het VK (dus Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) de EU zou moeten verlaten.

Het vertrek van het VK uit de EU is op 31 januari 2020 officieel geworden, na een langdurige onderhandelingsperiode tussen de twee partijen over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relatie. Als gevolg van de Brexit heeft het VK zijn lidmaatschap van de EU opgezegd en is het niet langer onderworpen aan de EU-wetten en -voorschriften, waaronder het vrij verkeer van personen, goederen en diensten tussen de lidstaten van de EU.

De Brexit heeft grote politieke, economische en sociale gevolgen gehad, zowel voor het VK als voor de EU. Het heeft bijvoorbeeld geleid tot veranderingen in de handel en investeringen tussen het VK en de EU. Daarnaast heeft het gevolgen gehad voor de rechten van burgers en de grenscontroles. Bovendien leidde het tot politieke verdeeldheid in het VK en heeft het mogelijk de toekomst van de EU beïnvloed.

Shoppen bij Britse webshops

Er zijn een aantal sites waar ik toch wel regelmatig iets bestel. Bij de één wat vaker dan bij de ander en bij sommige had ik alleen nog het voornemen om er te gaan bestellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Beauty Bay, Morphe, Revolution Beauty, Unicorn Cosmetics en Cult Beauty. Omdat ik benieuwd was hoe het vanaf 1 januari 2021 geregeld zou worden, ben ik even gaan speuren. Hieronder het overzicht van de regels.

Op de website van de Rijksoverheid wordt het kort (maar duidelijk) toegelicht. De regels voor pakketjes vanuit het Verenigd Koninkrijk worden hetzelfde als andere pakketjes buiten de EU. Dit houdt in dat je btw moet betalen bij een waarde boven de € 22. Als de waarde van je bestelling meer dan € 150 euro is betaal je ook nog invoerrechten. Als ik het goed begrijp komen er bij die bedragen sowieso ook nog douanekosten bij: de zogenaamde inklaringskosten.

Wordt bestellen uit het Verenigd Koninkrijk nu extra duur door de Brexit?

Betekent dit dus dat er door de Brexit extra kosten komen als ik bestel bij een webshop uit Engeland en het hele Verenigd Koninkrijk? Ja, dat klopt. Het goede nieuws is dat dit in veel gevallen lijkt te gaan meevallen. De hierboven genoemde Britse webshops zorgen er bijvoorbeeld allemaal voor dat de extra kosten al betaald worden vóór verzending (en ze beloven in veel gevallen hun prijzen gelijk te houden). Dit zorgt ervoor dat er geen vertraging optreed bij verzending en zo kom je op het postkantoor niet voor verrassingen te staan.

Update maart 2023: Bij Beauty Bay worden de kosten verrekend in je bestelling. Alle douanekosten en btw worden betaald en je pakketje wordt ‘delivery duty paid’ verzonden. Zo heb je zelf naderhand geen extra kosten. Maar, als je order hoger is dan € 150 komen er wel invoerrechten bij. Deze vallen dus niet onder de kosten die al door Beauty Bay worden verrekend!

Wil je bij een andere Britse webshop bestellen? Kijk dan eerst even bij de FAQ of andere informatie of er iets over de Brexit en extra kosten staat. Kun je het niet vinden, laat het me dan even weten. Ik zoek het graag voor je uit!

En houd de website van de Rijksoverheid in de gaten. Zo weet je waar je aan toe bent voor je iets bestelt uit het buitenland!

Heb jij wel eens te maken gehad met onverwachte extra kosten na een bestelling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top