COSMOS

Steeds meer, vaak natuurlijke, producten dragen het COSMOS-keurmerk. COSMOS staat voor COSMetic Organic and Natural Standard. Het keurmerk is een internationale certificeringsstandaard voor natuurlijke en biologische cosmetica. Het is ontwikkeld door vijf vooraanstaande Europese certificeringsorganisaties: Ecocert (Frankrijk), Cosmebio (Frankrijk), BDIH (Duitsland), ICEA (Italië) en Soil Association (Verenigd Koninkrijk).

Het COSMOS-keurmerk heeft tot doel duidelijkheid en transparantie te bieden aan consumenten over de samenstelling en kwaliteit van cosmetische producten. Enkele belangrijke kenmerken van het keurmerk zijn:

 • Natuurlijke en biologische ingrediënten: Producten met het keurmerk moeten een hoog percentage natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten. Er zijn specifieke criteria vastgesteld voor de certificering van natuurlijke ingrediënten, biologische ingrediënten en afgeleide producten.
 • Verbod op bepaalde ingrediënten: Het keurmerk verbiedt het gebruik van bepaalde synthetische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu, zoals parabenen, siliconen, minerale oliën en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s).
 • Milieuvriendelijke productie: COSMOS-gecertificeerde producten moeten voldoen aan strikte milieunormen voor de productie, zoals het minimaliseren van afval, energiebesparing en duurzaam gebruik van hulpbronnen.
 • Dierproefvrij: Het keurmerk vereist dat producten en ingrediënten niet op dieren zijn getest. Dit geldt voor zowel het eindproduct als voor de individuele ingrediënten.

Om het COSMOS-keurmerk te verkrijgen, moeten merken en fabrikanten hun producten laten certificeren door een geaccrediteerde certificeringsorganisatie. Het certificeringsproces omvat onder andere de beoordeling van de ingrediënten, formulering, productieprocessen, etikettering en traceerbaarheid.

COSMOS Natural en Organic keurmerk

Het COSMOS Organic & COSMOS Natural keurmerk

Er zijn twee soorten COSMOS-certificeringen: Organic en Natural. Het belangrijkste verschil tussen Organic en Natural is het percentage biologische ingrediënten dat vereist is. Het COSMOS Organic keurmerk vereist een hoger percentage biologische ingrediënten dan COSMOS Natural.

COSMOS Organic

 1. Een hoog percentage biologische ingrediënten: Ten minste 95% van de plantaardige ingrediënten moet biologisch zijn.
 2. Een hoog percentage natuurlijke ingrediënten: Ten minste 20% van de totale formule (gewicht exclusief water) moet uit biologische ingrediënten bestaan.
 3. Beperkt gebruik van synthetische stoffen: Er zijn strikte criteria voor het gebruik van synthetische stoffen, waaronder een lijst van toegestane conserveermiddelen, geurstoffen en kleurstoffen.
 4. Milieuvriendelijke productie: Er zijn vereisten voor duurzame productiemethoden, verpakkingen en recycling.

COSMOS Natural

 1. Een hoog percentage natuurlijke ingrediënten: Ten minste 95% van de plantaardige ingrediënten moet natuurlijk zijn.
 2. Beperkt gebruik van synthetische stoffen: Er zijn beperkingen voor het gebruik van bepaalde synthetische stoffen, maar sommige kunnen in beperkte hoeveelheden worden gebruikt als er geen natuurlijk alternatief beschikbaar is.
 3. Milieuvriendelijke productie: Er zijn vereisten voor duurzame productiemethoden, verpakkingen en recycling.

Het COSMOS-keurmerk biedt consumenten de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken bij het kopen van natuurlijke en biologische cosmetica. Het zorgt voor meer transparantie en betrouwbaarheid in de industrie en bevordert duurzamere praktijken en respect voor het milieu.

Steeds meer merken dragen met trots dit keurmerken. Je kunt het al terugvinden bij merken als: Urtekram, Dr Organic, Hairlust en Zenz Organic.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top