Ftalaten

Ftalaten in verzorgingsproducten

Ftalaten zijn chemische stoffen die vaak worden gebruikt als weekmakers in kunststoffen. In huidverzorgingsproducten worden ze voornamelijk gebruikt als oplosmiddel voor geurstoffen. Ze kunnen worden vermeld als ‘geur’ of ‘parfum’ op de ingrediëntenlijst van producten. In haarverzorgingsproducten worden ze gebruikt om de houdbaarheid van geuren te verlengen en de textuur van producten te verbeteren.

Hoewel ftalaten al lang worden gebruikt in verzorgingsproducten, zijn er bezorgdheden geuit over hun veiligheid en effecten op de gezondheid. Er is enig bewijs het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat ftalaten verband houden met verstoringen van het hormonale systeem, met name bij zwangere vrouwen en kinderen. Ze kunnen ook de vruchtbaarheid beïnvloeden en worden geassocieerd met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.

Hoewel deze bezorgdheden bestaan is het in de Europese Unie toegestaan om ftalaten in bepaalde hoeveelheden te gebruiken in verzorgingsproducten. Door bewustwording zijn er inmiddels steeds meer producten ftalatenvrij. Wil je het gebruik ervan vermijden? Kies dan voor producten die natuurlijke geurstoffen gebruiken in plaats van synthetische geurstoffen.

Ftalatenvrije nagellak

Naast verzorgingsproducten kom je ftalaten regelmatig tegen in nagellak. Het valt onder de noemer ‘weekmaker’ en zorgt ervoor dat de lak flexibel is en voorkomt dat hij barst of afbladdert op de nagels.

De meest voorkomende ftalaten die in nagellak worden gebruikt, zijn dibutylftalaat (DBP), diethylhexylftalaat (DEHP) en dimethylftalaat (DMP). DBP is de meest omstreden van deze drie vanwege zorgen over de toxiciteit en mogelijke effecten op de voortplanting en ontwikkeling bij blootstelling aan hoge niveaus. In sommige landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten, is het gebruik van DBP in cosmetica, waaronder nagellak, verboden.

Gelukkig zijn er ook steeds meer nagellakmerken die ftalatenvrij zijn en dit ook duidelijk aangeven. Denk bijvoorbeeld aan PJR Care en INGLOT.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top