pH-waarde

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de pH-waarde van je huid. Of producten die afhankelijk van die waarde een andere kleur krijgen. Maar wat is het eigenlijk?

De pH-waarde van de huid verwijst naar de zuurgraad ervan. Het is een maatstaf voor de concentratie van waterstofionen (H+) in de huid. De pH-schaal varieert van 0 tot 14, waarbij 7 als neutraal wordt beschouwd. Een pH-waarde lager dan 7 duidt op zuurheid, terwijl een pH-waarde hoger dan 7 basisch (alkalisch) is.

pH-waarde van huid

De pH-waarde van de huid varieert afhankelijk van de locatie en het huidgebied. Over het algemeen heeft de huid een licht zure pH-waarde tussen 4,5 en 5,5.

Deze natuurlijke zuurgraad is belangrijk voor diverse huidfuncties zoals:

  1. Beschermende barrière: De zure pH van de huid helpt bij het creëren van een beschermende barrière, bekend als de zuurmantel. Deze barrière helpt bij het voorkomen van overmatig vochtverlies en beschermt tegen schadelijke micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels.
  2. Regulatie van huidmicrobioom: De zuurmantel van de huid helpt ook bij het handhaven van een gezond huidmicrobioom. De zure omgeving remt de groei van schadelijke bacteriën en bevordert de groei van nuttige bacteriën op de huid.
  3. Huidfuncties: De pH-waarde van de huid kan invloed hebben op verschillende andere huidfuncties, zoals de afscheiding van talg, de productie van zweet en de activiteit van enzymen op de huid.

Het handhaven van de juiste pH-balans van de huid is belangrijk voor het behoud van een gezonde huidconditie. Het gebruik van agressieve zeep, alkalische producten of langdurige blootstelling aan water met een hoge pH-waarde kan de natuurlijke zuurgraad van de huid verstoren en leiden tot droogheid, irritatie en gevoeligheid.

Het is belangrijk om huidverzorgingsproducten te kiezen die pH-neutraal of licht zuur zijn om de natuurlijke pH-balans van de huid te behouden. Dit helpt bij het behoud van een gezonde huidbarrière en draagt bij aan een optimale huidgezondheid. Vaak wordt op skincare producten vermeld dat ze pH-neutraal zijn.

Make-up die reageert op de pH-waarde van de huid

Steeds vaker kom je make-up tegen die reageert op de pH-waarde van je huid. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Essence lippenbalsems die ze inmiddels in allerlei soorten hebben uitgebracht. Ook zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld blushes die reageren op de huid. Zo heb je altijd een passende tint!

Ze bevatten pH-gevoelige pigmenten: stoffen die van kleur veranderen wanneer ze in contact komen met zuren of basen. Wanneer je een colour changing lippenbalsem aanbrengt op je huid, komt het in contact met het vocht en de natuurlijke zuren op je lippen. De pH-gevoelige pigmenten in de lippenbalsem reageren op deze zuren en veranderen van kleur.

Dat is het gevolg van een chemische reactie tussen de zuren op je huid en de pigmenten in de lippenbalsem. Vaak veranderen de pigmenten naar tinten roze, rood of paars, afhankelijk van de specifieke formule. Het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de kleurverandering in dit soort producten is meestal Red 27 (CI 45410), ook bekend als Acid Red 92.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top