Hoe start ik een Bullet Journal?

Bullet journaling, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe start je nou met een Bullet Journal? Wat heb je nodig, wat is handig en misschien wel belangrijk: wat zet je er allemaal in? Vandaag een overzichtje met mijn starttips!

BuJo Mijn Bullet Journal confetti stippen

Denk overigens niet dat ik nou zo’n ongelooflijke pro ben, want dat is niet zo. Ik heb een paar weken geleden mijn eerste Bullet Journal gekocht. Vooraf heb ik wat ‘onderzoek’ gedaan naar wat fijn zou zijn om te gebruiken, wat je ermee kunt en welke journals er zijn. En zo ben ik tot mijn keuzes gekomen. Dit artikel laat dus vooral mijn mening en keuzes tot nu toe zien. Goed en minder goed…

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal, ook wel BuJo, is eigenlijk een dagboek, planner en to-do list tegelijk. Het is een leeg notitieboek, wat je helemaal vult zoals je zelf wil. Dat kan zijn door te schrijven, tekenen, kleuren, plakken en nog veel meer. Sommige mensen maken er hele kalenders in, anderen gebruiken het als een boek om lijstjes in bij te houden en weer een ander noteert in de bullet journal hoe ze zich iedere dag voelden.

Bullet Journaling hello 2020 inspiratie

Het is ontstaan als methode voor persoonlijke organisatie, waarin planners en lijstjes natuurlijk goed passen. Het kan je productiviteit ten goede komen als je het bijvoorbeeld gebruikt voor takenlijstjes.

Waar gebruik ik mijn BuJo voor?

Ik ben dus nog niet zo lang geleden begonnen en ben net bezig de eerste pagina’s te vullen. Maar ik heb natuurlijk wel grootse plannen! Al ken ik mezelf, ik weet dat ik mezelf niet de druk op moet leggen om bijvoorbeeld een dagelijke mood tracker in te vullen. Dus ik ga hem vooral gebruiken om mijn doelen voor komend jaar in vast te leggen, cijfers over mijn blog en Instagram-pagina, boeken die ik gelezen heb, films die ik nog wil kijken, dat soort dingen.

BuJo Star Wars films lijst afvinken

Wat heb je nodig voor een goede start?

Er zijn een aantal dingen soort van noodzakelijk om te een start te maken met je bullet journal. En andere dingen zijn vooral voor de leuk. Ik ben zelf begonnen met het kopen van uiteraard de journal zelf. Ik heb er eentje van MUS Creatief, die allerlei leuke journals verkoopt. Ze hebben sinds kort ook een eigen webshop!

Maar veel mensen gebruiken ook gewoon lege notitieboeken van bijvoorbeeld Leuchtturm. In de MUS journals staan stipjes op de bladzijdes, zodat je (enigszins) rechte lijnen kunt trekken en makkelijk het midden van de pagina kunt bepalen. Handig voor een perfectionist als ik!

De volgende stap is een zwarte fineliner. Ik heb gelezen dat Sakura Pigma Micron pennen erg fijn zijn. Die vond ik echter een beetje te duur. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een pakket met 10 fineliners in verschillende kleuren, de Staedtler Triplus. Er zaten ook 3 wat dikkere gekleurde pennen in. Ik betaalde bij Bol.com ongeveer € 10 voor deze set. Qua dikte zijn de fineliners (0.3mm) erg fijn. Je kunt de zwarte hierboven in actie zien, bij het Star Wars lijstje. Tot nu toe ben ik dan ook erg tevreden over deze fineliners, wat mij betreft een aanrader!

Staedtler Triplus fineliners broadliners

Ook wilde ik nog wat dikkere stiften, om accenten mee aan te brengen op de pagina’s (niet noodzakelijk, maar voor de leuk). En toen ging ik vergelijken en werd ik wat hebberig! Ik wilde eigenlijk zoveel mogelijk kleuren voor een zo goed mogelijke prijs. Toen ik deze Staedtler double-ended stiften zag, heb ik die dan ook in mijn digitale winkelmandje gegooid. 72 kleuren, met iedere kleur zowel een dunne als dikke punt, voor iets van 30 euro. Dat moest hem worden!

Staedtler Double-ended fibre-tip pens slecht

Inmiddels heb ik er spijt van. Ik zou deze NIET aanraden. Bij veel kleuren komt er veel te veel inkt tegelijk uit, waardoor de inkt uitloopt over het papier. Je kunt dan geen dunne, nauwkeurige lijnen trekken. Hieronder kun je het verschil zien tussen twee stiften uit dezelfde set. Super jammer, want door de hoeveelheid kleuren lijkt deze set perfect.

Staedtler duo stiften slechte kwaliteit

Ik heb ze uiteindelijk wel gehouden, want toen ik er achter kwam hoe slecht de kwaliteit was, had ik al een heel nummer-systeem gemaakt en alle kleuren in mijn bullet journal genoteerd. De stiften zijn zelf namelijk niet genummerd, maar de perfectionist in mij wilde een mooi overzicht van welke kleuren ik heb. En dan moet je ze natuurlijk ook terug kunnen vinden. Dus nu prijkt op iedere stift een nummertje, corresponderend met deze eerste pagina in mijn BuJo. Ook de Staedtler Triplus fineliners zie je op de foto hieronder.

Bullet Journaling Staedtler stiften pennen

De vlekken op deze pagina zijn er trouwens opgekomen door het opendoen van een aantal stiften boven deze pagina. Slecht idee… Ik heb overigens wel goede dingen gehoord over stiften en pennen van het merk Tombow, maar die kosten wat meer.

Als laatste kun je je bullet journal natuurlijk opleuken met stempels, washi tapes, lintjes en wat je nog meer kan bedenken! Ik heb in de afgelopen jaren al een kleine collectie washi tapes verzameld (het meeste van Action) en stempels (niet op de foto) verzameld. Daar zal ik nu dan ook wat meer mee gaan doen!

Washi tape gekleurde plakband versiering bujo

— Meer lezen over mijn bullet journal? Bekijk hier alle artikelen in de categorie Bullet Journaling! —

3 reacties op “Hoe start ik een Bullet Journal?

  1. Heel leuk! Ik plakte dat tape ook altijd in mn foto albums, maar ineens mee gestopt. Ik heb te veel hobby’s hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top