Hoe werkt Too Good To Go?

Een collega attendeerde me een tijdje geleden op de app Too Good To Go. Voor een kleine prijs voedsel ophalen die anders weggegooid zou worden. Goed voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Maar hoe werkt het nou eigenlijk?

Logo Too Good To Go

Wat is Too Good To Go?

Per jaar wordt in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild, in België is dat zelfs 3,5 miljoen. De waarde daarvan is in Belgie naar schatting zo’n 670 miljoen Euro per jaar! In Nederland gooit een persoon gemiddeld 145 euro eten en drinken per jaar weg. Belachelijk eigenlijk. Dat dacht de oprichter van Too Good To Go ook. Van origine is het een Deens initiatief, wat in januari 2018 gelanceerd is in Nederland en in maart dat jaar ook in België.

Kort gezegd is Too Good To Go een app om te helpen voedselverspilling tegen te gaan. Het brengt ondernemers met een overschot aan eten en personen die voor een klein prijsje eten willen redden samen.

Hoe werkt Too Good To Go?

Wie kan dat beter grafisch weergeven dan Too Good To Go zelf?

Hoe werkt Too Good To Go

Je download dus inderdaad de app en maakt een account aan. Vervolgens kun je op je locatie zoeken welke ondernemers (winkels, hotels, restaurants et cetera) in de buurt meedoen. Of je kijkt op de kaart wat het aanbod is! Bij iedere ondernemer zie je of er iets te ‘redden’ is, wat een box kost en wanneer je hem op kan halen. Dat is dezelfde of (meestal) volgende dag.

De boxen kosten ergens tussen de 3 en 5 euro (wat ik tot nu toe gezien heb). Betalen kan in Nederland met bijvoorbeeld iDeal, PayPal of creditcard. In je app zie je vervolgens de bestelling staan en wordt er afgeteld tot het moment dat je de box kunt ophalen. Op het ophaalmoment komt er een ‘swipe’-mogelijkheid, waarmee de ondernemer aan kan geven dat je de box hebt opgehaald.

Mijn ervaringen

Ik heb me bijna twee maanden geleden aangemeld. Niet dat ik per se een wereldverbeteraar of milieuactivist ben hoor. Ik val meer in de categorie ‘koopjesjager’ en daar is Too Good To Go ook goed voor. Je krijgt eten en drinken voor ongeveer 1/3 van de originele prijs. Zo werkt Too Good To Go ook als besparing op je wekelijkse boodschappen (als je het niet erg vindt om last minute te weten wat je gaat eten en een beetje kunt improviseren).

Het andere leuke eraan vind ik dat je niet weet wat je krijgt. Alsof je iedere keer weer een nieuw kerstpakket openmaakt! Ik heb tot nu toe verschillende supermarkten en een paar bakkers geprobeerd. En ik heb nog een groenteboer op het oog waar ik volgende week een keer naartoe wil.

Het derde pluspunt vind ik dat we nu dingen eten die ik normaal niet (snel) zou kopen. In mijn eerste box kreeg ik bijvoorbeeld brie, wat mijn kinderen heerlijk bleken te vinden. Ook de pasta met zalm was een succes, net als de vis met dille en citroen. En vorige week heb ik voor het eerst stoofvlees gemaakt omdat er een stuk riblap in een pakket zat. De mosselen heb ik wel weggegeven.

Too Good To Go box supermarkt
De box die ik ophaalde bij Coop supermarkt.

Verder zitten er in de supermarkt-boxen vaak dingen om in te vriezen zoals aardappelschijfjes of wokgroenten. Bij de twee bakkers waar ik geweest ben heb ik brood, broodjes en koffiekoeken gekregen en bij de Hema uiteraard rookworst!

In mijn buurt zijn het dus vooral supermarkten en bakkers die meedoen, in steden zie je ook meer restaurants en hotels die bijvoorbeeld ontbijt over hebben. Ik vind het jammer dat er (nog) niet meer ondernemers in mijn buurt meedoen, meestal moet ik wel eventjes (15-20 mins) rijden om een box op te halen. In hoeverre het dus goed is voor het milieu als je alles meetelt kun je jezelf dan ook afvragen. Vaak probeer ik er dan twee te combineren. Vanwege alle pluspunten doe ik het toch graag en zal ik het ook volgend jaar nog blijven doen!

Kende jij Too Good To Go al? Heb je het wel eens gebruikt? En zo ja, wat zijn je ervaringen ermee?

— Meer bespaartips lezen? Bekijk hier de Action shoplog! —

2 reacties op “Hoe werkt Too Good To Go?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top