Kruidvat Menstruatiecup gebruiken

Toen ik voor het eerst hoorde over menstruatiecups was ik verre van overtuigd dat dit iets voor mij zou zijn. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt en kocht ik een paar maanden geleden de Kruidvat Menstruatiecup. Benieuwd naar het gebruik van ervan? Lees dan snel verder!

Menstruatiecup Kruidvat Size B review

Wat is een menstruatiecup?

Iedereen kent het maandverband en de tampons, maar sinds een tijdje zijn ook de cups in opmars. Wat is een menstruatiecup precies? Ik kan ze het beste omschrijven als een ‘opvangbakje’ wat je in je vagina stopt. Je brengt hem aan om de baarmoedermond, waardoor al het bloed wordt opgevangen in de flexibele cup.

Info over menstruatiecup

Door het gebruik van de cup heb je een milieuvriendelijke oplossing te pakken die op langere termijn ook nog eens goedkoper is dan het gebruik van maandverband of tampons. Toen ik zag dat Kruidvat er ook eentje verkocht, besloot ik het uit te proberen.

Is de menstruatiecup niets voor jou? Lees in dit artikel meer over verschillende menstruatieproducten!

In de verpakking van Kruidvat zit de cup zelf en een handig opbergzakje. Zo kun je hem thuis goed opbergen én gemakkelijk mee nemen als je op pad gaat.

Kruidvat menstruatiecup met opbergzakje

De cup zelf is flexibel en glad. Onderaan zie je een ‘greepje’ waarmee je uiteindelijk de cup uit je vagina kunt halen. Daarover straks meer! Wat ik wel grappig vond om te zien is dat je de hoeveelheid inhoud op de cup kunt aflezen (10 en 20 ml). Niet dat je er veel aan hebt (denk ik?), maar toch een leuke feature.

Menstruatiecup met inhoudsmaten

Hoe breng ik een menstruatiecup in?

De bijsluiter die je in het doosjes vindt heeft een vrij duidelijke beschrijving van de cup. Over de voordelen, de beste manieren om hem in te brengen en verdere tips. Belangrijk is om de cup voor het eerste gebruik even drie minuten in kokend water te leggen om hem te desinfecteren.

Hoe je de cup inbrengt is heel persoonlijk denk ik. De ene vindt een gehurkte houding daarvoor fijn, of zittend op de toilet. Belangrijk is wel dat de cup zich uiteindelijk goed om je baarmoedermond sluit. In de bijsluiter staan een tweetal mogelijkheden om dat te doen.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Ik vond het vooral de eerste keren even wennen, maar opzich ging het achteraf gezien vrij gemakkelijk. Ik voelde me wel wat onzeker over of de cup goed om de baarmoedermond zat, maar dat bleek alle keren goed te zijn gegaan. Op het begin had ik het idee dat ik hem voelde zitten, maar dat was eigenlijk alleen het idee. Na een tijdje had ik niet eens meer door dat ik hem in had.

Het legen van de cup doe je door hem licht in te drukken aan de onderkant waardoor hij uiteindelijk loslaat en je hem eruit kunt halen (voorzichtig!). Je kunt het bloed in de wc schenken en de cup omspoelen bij de kraan. Vervolgens breng je hem weer in. Na je menstruatie (of net voor de volgende) kook je hem dan weer even uit en dan kun je hem weer opnieuw gebruiken.

Voor- en nadelen van de Kruidvat menstruatiecup

De menstruatiecup kun je 8 tot 12 uur laten zitten waardoor deze, voor mij althans, meer bloed opvangt dan een gemiddelde tampon. Je hoeft er daardoor de hele dag geen rekening mee te houden, wat ik een uitkomst vind. Als je een hevige menstruatie hebt, zul je hem misschien vaker moeten legen.

Ik heb er ook mee gezwommen, dat was ook geen probleem. Met tampons kan dat uiteraard ook, maar dat vind ik soms wat ongemakkelijk met dat touwtje enzo. Ook ’s nachts kun je de menstruatiecup in houden.

De menstruatiecup is duurder dan een doosje tampons, maar hij gaat wel langer mee waardoor je op langere termijn goedkoper uit bent. Daarnaast is het een stuk milieuvriendelijker omdat je geen afval hebt.

Het is wel even wennen om hem in te brengen en eruit te halen. Mijn ervaring is dat het steeds gemakkelijker gaat, je er steeds zekerder in wordt en het uiteindelijk ‘normaal’ wordt.

Update juli 2021: Inmiddels gebruik ik de Kruidvat menstruatiecup nu ruim een jaar. Waar ik de eerste maanden soms mezelf nog even moest overtuigen om de cup te gebruiken in plaats van een tampon is het nu gewoon de standaard geworden. Ik heb al een jaar geen tampons meer gebruikt. Ik ben nog steeds erg blij dat ik de overstap heb gemaakt en kan het iedereen aanraden! Natuurlijk is het even wennen, maar het bevalt me nu erg goed!

Meer informatie

Deze menstruatiecup kocht ik bij Kruidvat voor € 14,95. Goed om te weten is dat er twee maten zijn: A en B. Maat A wordt aangeraden voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn, maat B voor vrouwen die wel vaginaal bevallen zijn.

Heb jij ervaring met menstruatiecups? Zou je het eens willen proberen?

Heeft dit artikel je geholpen?

De gemiddelde score is 0, gebaseerd op 0 stem(men).

Nog geen stemmen uitgebracht, wees de eerste!

Omdat je dit een nuttig artikel vond:

Volg theNextG1rl op social media voor meer!

Het spijt me dat dit artikel je niet heeft geholpen.

Welke informatie mis je?

Laat het me weten zodat ik mijn artikel kan verbeteren!

Dit artikel bevat geen ter review ontvangen producten.

5 reacties op “Kruidvat Menstruatiecup gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top