Mijn cursussen bij FBFX Academy

Eind vorig jaar zag ik op Instagram FBFX Academy cursussen voorbij komen: een initiatief vanuit SchminkenGrime.nl om kennis over schmink, special effects make-up te kunnen delen. Ik wilde al langer meer proberen op dat gebied, dus besloot me aan te melden. Vandaag mijn eerste ervaringen!

FBFX Academy cursussen

Ik ben lid vanaf de start: januari 2021. Het duurde even voor er cursussen online kwamen, maar toen ze eenmaal begonnen met plaatsen ging het snel. Inmiddels zijn er vijf cursussen beschikbaar en drie zogenaamde break-out sessies waarbij dieper in wordt gegaan op een bepaald onderwerp.

De beschikbare cursussen zijn tot nu toe:

  • Basis Kinderschmink
  • Basis Special Effects Make-up
  • Headdress Masterclass
  • Uitbeeldend Slachtoffer (Deel 1)
  • Cartoon Style Body Art

De cursussen worden gegeven door Linda, de eigenaresse van SchminkenGrime.nl, of door een andere expert op een bepaald gebied. Tegelijk met een cursussen komt er op SchminkenGrime.nl een (of soms meerdere) starterset beschikbaar wat je met korting kunt kopen. Bij een jaarabonnement op de FBFX Academy zit namelijk ook een korting voor de webshop.

Ik heb tot nu toe twee cursussen (bijna helemaal) gevolgd, namelijk de eerste twee. Het is af en toe een beetje kijken waar ik tijd voor heb en leuk vind. De Headdress masterclass ga ik ook zeker doen, want die lijkt me super, net als de Cartoon Style Body Art cursus trouwens. De Uitbeeldend Slachtoffer cursus (waarmee je superrealistische wonden leert maken) laat ik denk ik even schieten. Het is met al deze content soms iets te overweldigend!

Laat ik eerst wat meer over enkele cursussen inhoudelijk vertellen!

Een deel van de foto’s in dit artikel heb ik met mijn telefoon in plaats van camera genomen. Daarom is de kwaliteit wellicht anders dan je gewend bent.

FBFX Academy: Basis Kinderschmink

Op Instagram heb je een tijdje geleden misschien al een aantal dingen voorbij zien komen. Deze cursus wordt gegeven door Simone Verduin. In een aantal filmpjes legt ze alle basistechnieken uit. Aan het einde ga je die dan samenvoegen tot een aantal creaties. Ik moet zeggen dat al die verschillende penseelstreken en sponstechnieken soms nog best lastig zijn. Dus het is vooral oefenen….

Oefeningen cursussen FBFX kinderschmink

Véél oefenen.

Oefenen voor gezichtsschmink cursus

En eigenlijk zou ik nog steeds moeten oefenen, want ik ben er nog lang niet! Maar ik wilde ook door met de volgende cursussen. Daarom heb ik wel nog een paar van de eindoefeningen gemaakt. Het resultaat kan beter, maar voor een beginner vind ik dit zeker niet tegenvallen!

Tijger oefening FBFX academy basis kinderschmink

Basis Special Effects Make-up

Als tweede deed ik de basiscursus voor Special Effects Make-up. Rond Halloween zie ik altijd toffe dingen voorbij komen op Instagram, dat wilde ik ook kunnen! Met een YouTube-filmje had ik wel eens het één en ander geprobeerd, maar het is toch fijn als een expert je dingen uitlegt. Zo weet je ook wat je beter wel en niet kunt doen en leer je verschillende technieken.

Ik vind mezelf niet zó goed dat de foto’s hieronder echt lijken, maar mocht je niet tegen wonden of bloed kunnen dan is verder kijken op eigen risico!

Eerst leerde ik drie verschillende manieren om wonden te maken. Met wax, met latex en met silicone (werken met gelatine zit overigens ook in de cursus, maar dat deel heb ik nog niet gedaan). Hieronder zie je de resultaten per techniek.

Wond sculpting sfx
Liquid Latex wond close-up
SFX wond met silicone

De eerste vond ik het meest ‘echt’ lijken (van een afstandje dan…). De middelste, met liquid latex, vind ik niet heel goed gelukt. Er kwamen veel rimpelingen in waardoor je goed ziet dat het geen echte huid is. De andere twee zijn best goed gegaan vind ik, al moet ik nog even uitproberen hoe ik het beste mijn eigen huidskleur kan namaken.

Ook heb ik blauwe plekken leren maken met alcohol make-up, wat eigenlijk best simpel bleek te zijn. Het is een kwestie van de juiste kleuren combineren.

Blauwe plekken schmink sfx

Ik ben nog niet klaar met deze cursus. Zo komt het maken van blaren en littekens bijvoorbeeld later nog aan bod. En het hoofdstuk over gelatine wil ik nog gaan doen.

Hoe werkt het dan?

Als je een abonnement hebt, of een cursus los hebt gekocht (hierover lees je zometeen meer) kun je inloggen op het online platform van FBFX Academy waarop alle cursussen staan. Als je bent ingeschreven kun je een cursus starten. Die bestaan uit meerdere hoofdstukken, waarbij ieder hoofdstuk bestaat uit een filmpje en een geschreven uitleg. Tot nu toe zijn het cursussen die ik als beginner goed kan volgen. Ik kan me voorstellen dat er later dit jaar ook cursussen bijkomen voor ‘gevorderden’.

De website is af en toe aan de trage kant, maar met zoveel videomateriaal is dat bijna niet te voorkomen. In de filmpjes wordt tot nu toe alles duidelijk uitgelegd. Het fijne is dat je zelf altijd even terug kunt ‘spoelen’ als het te snel ging. Wel zou het soms fijn zijn als er iets meer close-up wordt gefilmd zodat je echt goed kunt zien wat er gedaan wordt, maar over het algemeen is het goed te doen.

Persoonlijk vind ik het erg fijn dat ik een jaar heb om de cursussen die ik leuk vind te doen. Al ervaar ik wel wat druk door de hoeveelheid cursussen, daarom heb ik al snel besloten dat ik van mezelf niet alles hoef te doen. Voor zover ik weet komen er op FBFX Academy ook nog cursussen om te leren bellypainten en airbrushen. Vooral naar die laatste kijk ik al uit. Verder laat ik me verrassen!

Hoeveel kost het?

Ik kocht ergens eind vorig jaar tijdens een aanbieding een jaarabonnement voor de FBFX Academy cursussen. Ik betaalde toen € 165. Inmiddels betaal je voor een jaarabonnement €260,25 zie ik (afgeprijsd van € 347). Het goede nieuws is dat je de cursussen ook per stuk kunt afnemen. Je betaalt dan voor één cursus € 59,95.

Jammer genoeg ben je er dan nog niet, want je hebt natuurlijk ook materialen nodig om te oefenen. Zo kun je bij SchminkenGrime.nl starterpakketten kopen van (bijna) alle cursussen. Bij sommige cursussen, zoals de special effects makeup, zijn er sets in verschillende prijsklassen te koop. Handig, want dan zijn de materialen precies hetzelfde als in de cursus en heb je precies wat je nodig hebt. Bij het jaarabonnement krijg je overigens 10% korting op alles bij SchminkenGrime.nl (op starterpakketten zelfs 15%).

Uiteraard kun je ook losse dingen kopen, of ze bij een andere winkel of webshop aanschaffen. Zo probeer ik zelf dingen wat goedkoper te houden. Kinderschmink had ik bijvoorbeeld al en ik heb nog wat kwastensetjes en sjablonen op AliExpress gekocht. Voor de SFX cursus heb ik de goedkoopste starterset gekocht omdat ik wel alles wilde proberen en daarvoor nog weinig spullen had.

Meer informatie

Via de FBFX Academy website kun je een jaarabonnement of losse cursus aanschaffen. Het is een initiatief vanuit SchminkenGrime.nl, een grote website op het gebied van schmink, grime, sfx en meer. Er is ook een community op Facebook. Ik heb me daar nog niet voor aangemeld, want ik wil lekker mijn eigen tempo volgen zonder druk te ervaren van anderen (wat overigens mijn eigen probleem is, niemand anders legt me die druk op).

Heeft dit artikel je geholpen?

De gemiddelde score is 0, gebaseerd op 0 stem(men).

Nog geen stemmen uitgebracht, wees de eerste!

Omdat je dit een nuttig artikel vond:

Volg theNextG1rl op social media voor meer!

Het spijt me dat dit artikel je niet heeft geholpen.

Welke informatie mis je?

Laat het me weten zodat ik mijn artikel kan verbeteren!

Dit artikel bevat geen ter review ontvangen producten.

Eén reactie op “Mijn cursussen bij FBFX Academy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top