Waarom ik alleen nog aluminiumvrije deodorant gebruik

Deodorant is iets vanzelfsprekends wat ik dagelijks gebruik, maar me nooit écht in verdiept had. Steeds vaker hoorde ik over aluminiumvrije deodorant en waarom dat beter zou zijn. Tijd dus om het eens uit te zoeken en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Lees verder voor meer informatie!

Aluminiumvrije deodorant

Iedereen moet zelf de keuze maken of ze deodorant met aluminium willen gebruiken. Ik verstrek graag informatie om daarmee een zorgvuldig afgewogen besluit te kunnen nemen.

Waarom wordt aluminium in deodorant gebruikt?

Al sinds het begin van de moderne deodorant wordt het metaal aluminium als één van de belangrijkste ingrediënten toegevoegd. Dat is niet zo gek, want het heeft twee hele fijne voordelen:

  • Aluminium vermindert de zweetproductie waardoor de geur van zweet vermindert en de huid droger blijft.
  • Het heeft een langdurige werking en houdt je dus vaak de hele dag zo goed als zweetvrij.

Het is een effectief middel om zweetluchtjes te voorkomen. Als je last hebt van overmatige zweetproductie kan aluminium voor jou een heel fijn ingrediënt zijn om je zweet en bijbehorende geuren onder controle te houden.

Aluminium werkt zo goed doordat het de poriën van de huid afsluit waardoor je minder zweet. Dat is al niet zo handig, want door te zweten verliezen we afvalstoffen waardoor je immuunsysteem goed blijft functioneren. Daarbij zorgt het voor koeling van je lichaam waardoor je jouw normale lichaamstemperatuur behoudt.

Waarom liever geen aluminium gebruiken?

De laatste jaren is het gebruik van aluminium in deodorant wat in opspraak gekomen. Er zijn zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Zo zou het gebruik van aluminium kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker en Alzheimer. Disclaimer: Er is nog geen definitief wetenschappelijk bewijs voor en aluminium staat momenteel niet op de lijst met kankerverwekkende stoffen.

Verder ervaren sommige mensen huidirritatie door aluminium. Met als gevolg roodheid, jeuk of huiduitslag. En een in dit opzicht wat minder belangrijk nadeel: de combinatie van aluminium en zweet kan gele vlekken op kleding veroorzaken.

Goed om te weten: een natuurlijke deodorant is niet hetzelfde als een aluminiumvrije deodorant. Regelmatig gebeurt het dat een deodorant aluminiumvrij wordt genoemd, maar dat dan enkel geduid wordt op het ontbreken van Aluminiumchloorhydraat (chlorohydrate). In veel natuurlijke deodorant (zoals van Salt of the Earth en Urtekram) zit dan bijvoorbeeld Potassium Alum. Dit is een natuurlijk voorkomend zout dat bestaat uit aluminiumsulfaat en kaliumsulfaat. Het verstopt niet de poriën zoals aluminium dat doet, maar legt een beschermend laagje op je huid. Dit neemt niet weg dat aluminium een component is.

Reden om deo zonder aluminium te gebruiken

Overstappen naar aluminiumvrije deodorant

Als je net overstapt naar een deodorant zonder aluminium moet je rekening houden met een zogenaamde ‘detox’-periode. Je lichaam moet even wennen en het kan tot een week duren voor alle aluminium uit je zweetklieren is. Daarna komt een periode dat je extra zweet én vaak ook extra ‘stinkt’, al is dit niet altijd het geval.

Je kunt in deze periode wat vaker je oksels wassen, rekening houden met je kledingkeuze (natuurlijke stoffen dragen) en natuurlijk gewoon die aluminiumvrije deodorant blijven gebruiken!

Gelukkig duurt deze periode niet zo lang en kun je daarna optimaal genieten van je nieuwe deodorant.

Waar vind ik aluminiumvrije deodorant?

Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijk om te kiezen voor een natuurlijke en/of aluminiumvrije deodorant. Wel zijn ze vaak wat duurder, dus iedereen moet daarvoor een eigen afweging maken.

Inmiddels heb ik ervaring met een aantal natuurlijke deodoranten en met de volledig aluminiumvrije deodorant van Loveli, de hervulbare Wild deodorant en de Weleda deodorantsticks. Die kan ik je van harte aanbevelen. Ook Lovea heeft zojuist twee aluminiumvrije deodorantsticks uitgebracht en bij Celenes by Sweden vind je ze in het assortiment. Het is even wennen om een stick te gebruiken en wellicht moet je de detox-periode even door. Maar daarna kun je met een gerust hart zweten!

Gebruik jij al aluminiumvrije deodorant of ben je er niet zo mee bezig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top