Zelf BIAB nagels doen met Gelzz

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: BIAB nagels. Wellicht is je eerste gedachte dat je een BIAB behandeling altijd in een nagelsalon laat doen, maar met het Gelzz starterpakket is het ook mogelijk om dit thuis te doen! Lees snel verder om te zien of dit ook iets voor jou is!

Gelzz starterspakket BIAB met penseeltje Liner 2

Wat is BIAB?

BIAB staat voor Builder in a Bottle en is een techniek om nagels te verlengen en stylen met behulp van een dikke gel. In plaats van het gebruik van losse ’tips’ of sjablonen, wordt de gel direct op de natuurlijke nagel aangebracht. Je brengt meerdere lagen gel aan en laat elke laag uitharden onder een UV- of LED-lamp. Hierdoor krijg je sterke en mooie nagels die je kunt vormen, vijlen en afwerken zoals je wilt.

BIAB is populair omdat het makkelijk in gebruik is en sneller droogt dan andere technieken, en het zorgt voor langdurige en prachtige nagels. Je kunt er je nagels mee verlengen als je dat wil. BIAB kan ‘los’ gedragen worden of je gebruikt het als beschermende basis voor gelnagellak.

Het Gelzz BIAB starterspakket

Van Shellac4U ontving ik het Gelzz starterspakket voor BIAB. Eerder las je al over mijn positieve ervaringen met de Gelzz Cat Eye gelnagellak. Ik was dan ook erg benieuwd om me in de wereld van BIAB te begeven.

Het starterspakket bevat:

  • Primer
  • Base Coat
  • Top Coat
  • Builder in a Bottle
Primer Base en Top coat voor gelnagellak
Het Gelzz starterspakket bevat onder andere deze drie basisbenodigdheden.

De Builder in a Bottle zelf is (momenteel) verkrijgbaar in negen neutrale tinten. Je kiest zelf welke je in je starterpakket wil ontvangen. Met deze buildergel leg je een basis op je nagels, je kunt iedere gewenste kleur gelnagellak erover aanbrengen.

In dit artikel gebruik ik de kleur ‘Natural’, je ziet hem hieronder.

Gelzz BIAB kleur Natural
Gelzz BIAB in de kleur Natural.

Wat niet in het starterspakket zit, maar wel noodzakelijk of handig is om te hebben:

Voor al deze benodigdheden kun je terecht bij Shellac4U. De meeste items had ik al in huis, het penseeltje zat ook in het pakketje wat ik ontving.

Handig kwastje voor biabnagels Gelzz Liner 2

Zelf BIAB doen met Gelzz in 7 stappen

Tijd om BIAB aan te gaan brengen op mijn nagels! Alhoewel ik de nodige ervaring heb met gelnagellak vond ik het toch wel spannend. Ik had me denk ik goed voorbereid door erover te lezen en filmpjes te kijken. En dus ging ik aan de slag!

Stap 1: Voorbereiden van de nagels

Het eerste wat je doet is, zoals je wellicht ook van gelnagellak gewend bent, het voorbereiden van je nagels. Hierbij doorloop je de volgende stappen:

  • Was je handen.
  • Vijl je nagels in de gewenste vorm en lengte.
  • Dus de nagelriemen terug en verwijder ze waar nodig.
  • Vijl je nagels licht op met een buffervijl.
  • Ontvet je nagels, dit doe je eenvoudig met een cleanser.

Stap 2: Primer aanbrengen

Nu je nagels helemaal klaar zijn voor de BIAB behandeling breng je eerst de primer aan. Er is enkel een dun laagje nodig. Deze hoef je niet uit te harden onder de lamp en zie je eigenlijk amper zitten op je nagel. Wel zorgt het ervoor dat de basecoat (volgende stap) goed kan hechten, dus deze stap kun je beter niet overslaan.

Stap 3: Base coat aanbrengen

Vervolgens breng je een laagje basecoat aan. Ook dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg er wel voor dat het een egaal laagje is en de hele nagel beslaat. Houd genoeg afstand van de nagelranden zodat je ze niet raakt en denk ook aan de punt van je nagels, seal die goed in.

Laat de base coat uitharden onder je UV- of LED-lamp (bij UV 2 minuten, bij LED volstaat 30 seconden). Het resultaat zie je hieronder op foto 1.

Stappen voor het aanbrengen van BIAB nagels met Gelzz

Let op: Gelzz heeft meerdere soorten base coat. In het BIAB starterspakket vind je de ‘reguliere’ base coat. Hij heeft een sterke grip en lange houdbaarheid op de nagels. Daarnaast is er de Easy Soak Off variant die je gebruikt bij gelnagellak, je ziet hem in het artikel over de Gelzz Cat Eye gelnagellak.

Tijdens mijn research las ik dat het toch wel aan te raden is om BIAB van je nagels te verwijderen met behulp van een elektrische vijl of frees. Dit omdat de gellaag natuurlijk dikker is dan bij een normale gelnagellak. Beide tools heb ik echter niet in mijn bezit. Om problemen te voorkomen heb ik ervoor gekozen om deze eerste keer BIAB gebruik te maken van de Easy Soak Off base coat. De iets minder lange houdbaarheid op mijn nagels nam ik daarbij graag voor lief.

Stap 4: Eerste laagje BIAB aanbrengen

Nu is het tijd voor de eerste laag BIAB. Zorg ervoor dat de eerste laag dun is. Dit kun je doen met het kwastje van de BIAB zelf, maar als je daarmee niet nauwkeurig genoeg kan werken is het dunne penseeltje een optie.

De builder gel is dikker van textuur dan reguliere gelnagellak, dus het is even wennen. Haast je vooral niet, maar zorg ervoor dat deze basislaag egaal en netjes is bij de randen. Ook hier geldt weer: niet tegen de nagelranden aan en vergeet de punt van de nagel niet in te sealen.

Textuur BIABgel in kleur Natural

Ook de BIAB-laag laat je uitharden onder de lamp: 2 minuten bij een UV-lamp, 30 seconden bij een LED-lamp. Het resultaat zie je op foto 2 hierboven.

Stap 5: Tweede laag BIAB aanbrengen

De tweede laag BIAB wordt een dikkere laag en dit vergt een speciale methode die na wat oefening steeds eenvoudiger wordt om uit te voeren. Je brengt eerst een dikke druppel van de Gelzz BIAB aan op je nagel (aan de onderkant, maar niet tegen je nagelriem). Met draaiende bewegingen kun je hem over je nagel verdelen.

En dit is waar het penseeltje echt van pas komt. Daarmee verdeel je de BIAB, wederom in draaiende bewegingen, langzaam tot bij de nagelriemen. Je kunt er nauwkeurig mee werken en zo een scherpe rand creëren die bijna tegen je nagelriem aan zit. Dus niet volledig ertegen of in de nagelriemen, dat is even opletten.

Vóór je deze dikkere laag laat uitharden houd je jouw hand even ondersteboven (met de nagels omlaag). Zo kan de gel zich nog even egaal verdelen voor zover je dat nog niet gelukt was. Vervolgens weer uitharden onder de lamp: UV-lamp 2 minuten of LED-lamp 30 seconden. Het resultaat zie je op foto 3.

Wil je extra stevigheid? Dan kun je nogmaals een dunne laag BIAB aanbrengen (op dezelfde manier zoals beschreven bij stap 4).

Stap 6: Gekleurde gelnagellak aanbrengen (optioneel)

Na deze twee lagen Gelzz Builder In A Bottle in de kleur Natural zie je dat het geen dekkende kleur is maar, zoals de naam al aangeeft, juist erg naturel. Ik vond dit een mooie look en heb dus verder geen kleur aangebracht.

Wil je liever wél een ander kleurtje, dan is dit het moment om er een laagje gelnagellak overheen te doen. Ook deze laat je weer uitharden zoals je gewend bent. Wellicht is een tweede laagje nodig, breng die dan ook aan (en laat uitharden).

Stap 7: Top coat aanbrengen

Het is mogelijk om hierna je nagels bij te vijlen, maar deze stap heb ik overgeslagen. Ik had mijn nagels vooraf al in de juiste vorm en lengte gevijld, dus nogmaals bijvijlen leek me niet nodig. Daarom ging ik meteen naar de laatste stap: het aanbrengen van de Top coat.

Dit doe je gewoon met het kwastje wat aan de dop van het potje zit zoals je ook bij reguliere (gel)nagellak doet. Zorg dan je de randen en bovenkant van de nagels goed meeneemt en hardt de Gelzz topcoat uit onder de lamp (2 minuten bij UV, 30 seconden bij LED).

Zelf BIAB doen op je nagels - resultaat met Gelzz
Gelzz BIAB in de kleur Natural aangebracht op de nagels.

Als er na het uitharden van de topcoat nog een plaklaagje op je nagels zit, verwijder je deze veilig met de cleanser. Je hoeft vervolgens de komende weken niet meer naar je nagels om te kijken!

Liever bewegend beeld? Check dan de Instagram Reels die ik maakte hieronder. Volg jij me al? Dan zie je dit soort content automatisch voorbij komen!

Mijn ervaringen met Gelzz BIAB

Ik zag een beetje op tegen het zelf doen van de BIAB behandeling, op mijn eigen nagels. Toch bleek het proces, na me goed ingelezen te hebben, helemaal niet zo lastig te zijn. Het is eigenlijk een dikke nagellak en je moet even weten hoe je daarmee om moet gaan. Hierbij wil ik wel vermelden dat ik geen lastige dingen zoals verlenging van mijn nagels heb geprobeerd, dat zal waarschijnlijk iets moeilijker zijn.

In theorie blijft BIAB tot wel 10 weken netjes zitten. Na ongeveer 2 weken wordt aangeraden om de ruimte die is ontstaan door nagelgroei bij te vullen met BIAB.

Na twee weken zaten mijn BIAB nagels eigenlijk nog goed erop. De gel was nergens gechipt, maar wel op een aantal plekken gelift (losgekomen van de nagelplaat). Ik wijd dit vooral aan de Easy Soak Off base coat die ik, tegen het advies in, gebruikt heb. Hierdoor was het wel gemakkelijker om de BIAB van mijn nagels te krijgen (door te weken met aceton / remover). Maar het heeft er dus ook aan bijgedragen dat de draagtijd verkort werd.

Gelzz BIAB nagels na twee weken
Twee weken na het aanbrengen van de BIAB op mijn eigen nagels.

En misschien heeft mijn onervarenheid met BIAB ook niet geholpen, ondanks dat ik netjes alle stappen volgde. Ik vond het in ieder geval wel erg leuk om te proberen en mijn nagels hebben er twee weken goed en verzorgd uitgezien! Voordat ik de gel aanbracht had ik in een paar nagels kleine scheurtjes. De nagels zijn niet verder gescheurd tijdens het dragen van de BIAB. Dus ook wat dat betreft is het bijna een wondermiddel!

Zou ik BIAB aanraden? Als je sterkere nagels wil waar je enkele weken geen omkijken naar hebt: jazeker! Heb je zelf weinig ervaring met (gel)nagellak, dan kun je misschien beter naar een nagelsalon gaan. Lijkt het je leuk om je grenzen te verleggen op het gebied van nagels, dan is het iets voor jou!

Meer informatie

Met het Gelzz starterspakket voor BIAB wat ik in dit artikel toonde heb je bijna alles in huis om zelf BIAB nagels te doen. Het pakket koop je voor € 49,95  € 44,95. Toch eerst gelnagellak proberen? Ook daarvoor kun je terecht bij Shellac4U (zowel van het merk Gelzz als CCO). Net als voor LED-lampen, nagelvijlen en diverse kleuren BIAB en gelnagellak. Ga dus zeker even een kijkje nemen als je interesse daarbij ligt!

Heb jij wel eens BIAB gedaan of laten doen?

Heeft dit artikel je geholpen?

De gemiddelde score is 0, gebaseerd op 0 stem(men).

Nog geen stemmen uitgebracht, wees de eerste!

Omdat je dit een nuttig artikel vond:

Volg theNextG1rl op social media voor meer!

Het spijt me dat dit artikel je niet heeft geholpen.

Welke informatie mis je?

Laat het me weten zodat ik mijn artikel kan verbeteren!

Dit artikel bevat ter review ontvangen producten, de foto’s, tekst en mening zijn van mezelf.
Lees de disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top