Zelf mondkapje maken volgens instructie rijksoverheid

Vandaag een ander soort artikel! De rijksoverheid heeft een voorbeeldinstructie waarin wordt verteld hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Ik heb er inmiddels drie gemaakt en het leek me leuk om dit proces met je te delen! Lees vooral verder voor het resultaat!

In een aantal landen om ons heen zijn mondkapjes in het openbaar al verplicht in verband met corona / covid-19. In Nederland alleen nog in het openbaar vervoer, maar wie weet wordt die regel binnenkort uitgebreid. Of misschien ga je wel op vakantie naar een land waar mondkapjes verplicht zijn? Ik reis momenteel niet met het openbaar vervoer en ga in Nederland op vakantie, maar het leek mij handig om er eentje te hebben. Alle benodigdheden had ik al in huis, dus ik kon geen reden bedenken waarom ik er niet eentje zou maken voor mezelf!

De instructie

Het leek me goed om de voorbeeldinstructie vanuit de rijksoverheid te volgen. Zo weet je zeker dat je niet-medische mondkapje aan de vereisten in Nederland voldoet. Ik heb hem hieronder voor de volledigheid toegevoegd.

Voorbeeldinstructie niet-medisch mondkapje rijksoverheid
Bron: rijksoverheid.nl

Ik heb twee keer eerder een mondkapje gemaakt volgens deze instructie, dus ik heb inmiddels ook al wat verbeteringen doorgevoerd. Lees hieronder mijn eigen draai op deze instructie, inclusief veel foto’s!

Benodigdheden om zelf een niet-medisch mondkapje te maken

Wat heb je nodig voor één mondkapje:

  • 1 of 2 soorten stof (100% katoen zou het beste zijn, maar je kunt ook bijv. een oud shirt gebruiken)
  • Elastiek
  • Garen
  • Naald
  • Kopspelden
  • Meetlint (of liniaal)
  • (Stof)schaar
  • (Stof)potlood
  • Veiligheidsspeldjes
Benodigdheden zelf mondkapje maken DIY

Je zou misschien ook zonder bijvoorbeeld een naald of veiligheidsspeldjes kunnen, maar dit is wat ik gebruikt heb. Overigens heb ik gebruik gemaakt van mijn naaimachine. Als je die niet tot je beschikking hebt kun je nog steeds een mondkapje maken, het zal dan alleen wat langer duren.

Ter voorbereiding is het belangrijk dat je de stof die je gaat gebruiken op 60 graden wast. Daarmee sluit je uit dat het masker, als je het later wast, verkleurt of uit vorm raakt. Idealiter kun je de stof ook nog strijken, maar ik ben daar meestal te laks voor.

Stap 1: De boven- en onderkant dichtnaaien

Meet twee stukken stof uit van ca. 20 x 27 cm met het meetlint en potlood. Op 17 oktober 2020 is het originele patroon voor het niet-mediach mondkapje van de Rijksoverheid aangepast. Er wordt nu de afmeting 15,2 x 25,4 cm aangeraden. Ik heb geen problemen ervaren met de al eerder gemaakte mondkapjes, ik heb ook liever wat meer stof zodat ik voldoende ruimte heb voor de randen. Ik heb twee verschillende stofjes, maar je kunt uiteraard ook 1 kleur / soort gebruiken. Knip ze daarna uit.

Stof voor mondkapje knippen

Het is overigens niet erg als je een beetje scheef knipt, want we gaan de randen toch naar binnen draaien en vastzetten.

Leg vervolgens de stof met de goede kanten op elkaar. We gaan nu de lange kanten vaststikken. Om dat een beetje netjes te doen heb ik eerst kopspelden in het textiel gedaan. Daarna zet ik de randen vast met de naaimachine.

Goede kanten mondkapje op elkaar vaststikken
Goede kanten vastpinnen voor mondmasker maken
Zelf naaien stof voor mondkapje

Let op dat je niet te dicht aan de rand stikt, je wil immers voorkomen dat de stof gaat rafelen en er zo later gaatjes in je naad ontstaan. Ik zat ongeveer een centimeter van de rand.

vastgestikte boven- en onderkant mondmasker

Als je vervolgens zowel de boven- als de onderkant heb vastgestikt draai je de stof binnenstebuiten zodat de goede kanten van de stof aan de buitenkant zitten.

Stof mondmasker omdraaien

Stap 2: De zijkanten

Je hebt nu twee lagen textiel op elkaar gemaakt. We gaan verder met de zijkanten. Als je twee verschillende stoffen gebruikt, bepaal je nu welke kant de voorkant van je mondkapje wordt. Leg de stof zo dat de achterkant (dus waar je mond tegenaan zit) boven ligt.

Doe losse draadjes van het naaien naar binnen zodat je ze niet meer ziet. Draai daarna de zijkanten dubbel naar binnen, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Ook dit weer zodat de stof niet gaat rafelen en de eindjes niet zichtbaar zijn. Uiteraard zet ik de randen vast met kopspelden zodat de stof niet losschiet als ik het vastnaai.

Zijkanten mondkapje stof omdraaien
Zijkanten zelf mondkapje naaien

Zet beide zijkanten vast. Je mondkapje heeft nu zijn definitieve vorm gekregen! Voor de afwerking heb ik met een losse naald de draadjes in de zijkant gedaan zodat je ze niet meer ziet.

Draadjes mondmasker in het masker stoppen

Stap 3: Het elastiek

We zijn nu bijna klaar! Knip twee stukjes elastiek. De rijksoverheid adviseert 18 cm, ik pak meestal 20 cm zodat ik wat speling heb en het masker niet om de oren knelt. Per 17 oktober 2020 adviseert de Rijksoverheid elastiek pvan 15,2 cm. Dit is in mijn ervaring echt te strak, zeker als je al minder stof hebt! Dus pas het masker even met elastiek voor je ze vast zet. Doe een kleine veiligheidsspeld aan een uiteinde van één van de elastieken en haal hem daarmee door de zijkant.

Elastiekjes door zijkanten mondmasker halen

Als het elastiek er doorheen is, maak ik beide eindjes vast met de veiligheidsspeld. Dit doe je voor beide elastieken / zijkanten en dan heb je zoiets als dit:

Mondmasker passen en elastiek dichtnaaien

Dit is het moment om je mondkapje te passen. Je kunt nu namelijk bepalen op welke plek je de elastiek vastzet, en dus hoe lang de elastiek is. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de eindjes van de elastieken op de juiste plek vastnaaien en in de stof te trekken zodat het verbindingsstuk niet zichtbaar is.

Zelf mondkapje maken: het resultaat!

Uiteindelijk is dit het resultaat van deze doe-het-zelf mondkapje maken instructie!

Eindresultaat zelf mondkapje maken volgens instructie rijksoverheid

Doordat je een vrij groot stuk stof hebt wat ophoopt bij de zijkanten past hij eigenlijk altijd. Zeker als je het masker even past voor je de elastiek vastzet.

Zelf mondkapje maken volgens voorbeeldinstructie rijksoverheid resultaat

Het enige nadeel aan dit patroon vind ik het rechte model van het mondkapje. Hierdoor gaat hij wat sneller vlak onder je ogen zitten. Ik wil nog even kijken of ik het patroon wat kan aanpassen zodat dat niet meer gebeurt.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel als je zelf een niet-medisch mondkapje wil maken volgens de instructie van de rijksoverheid! Ik vind foto’s of iemand die het voordoet altijd heel verhelderend, dus hopelijk heeft het geholpen.

Heb jij je mondkapje al klaarliggen? Stay safe!

— Lees hier ook hoe je zelf een desinfecterende handgel kunt maken! —

4 reacties op “Zelf mondkapje maken volgens instructie rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top