Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Goede voornemens, eigenlijk doe ik daar niet echt aan. Maar ik vind wel dat ik iets duurzamer kan gaan leven. Een eerste stap daarin is het gebruiken van wasbare reinigingsdoekjes & wattenschijfjes die je kunt hergebruiken. Ik maakte die laatste zelf, lees verder voor de beschrijving!

Zachte stoffen voor DIY wattenschijfjes

Ik gebruik al langer wasbare gezichtsreinigingsdoekjes van HEMA die me prima bevallen. Ze zijn wel wat groot om alleen mijn oogmake-up te verwijderen, bijvoorbeeld. Daarna probeerde ik SHEIN reinigingspads, die veel te dik en onhandig zijn. Dus ik besloot wat grotere wattenschijven te maken, die lekker flexibel zijn.

Benodigdheden zelf wattenschijfjes maken

In het kort heb je de volgende dingen nodig om zelf wasbare wattenschijfjes te maken:

  • Geschikte, zachte stof naar keuze
  • Kopspelden
  • Potlood
  • Schaar
  • Garen
  • Naald
  • Naaimachine is optioneel, maar wel erg handig hierbij.
Benodigdheden om zelf herbruikbare wattenschijven te maken

De hoarder in mij wilde nieuwe stofjes uitzoeken en aanschaffen, maar de waarheid is dat ik nog voldoende reststoffen had liggen. Ik vond bijvoorbeeld een dekentje waar de achterkant goed dienst kon doen als zachte stof. Voor de andere kant van de wattenschijfjes heb ik badstof gekozen in twee kleurtjes (wit en aqua). Was de stoffen voor je ze gaat gebruiken, dan voorkom je dat de stof nog krimpt als je de wattenschijven in elkaar hebt gezet.

Ik zocht een goede grootte om de cirkels te kunnen uittekenen (iets groter dan de wattenschijfjes uiteindelijk moeten worden). Uiteindelijk koos ik voor een Blond Amsterdam voorraadpot. Ik heb daarmee 16 cirkels uitgetekend en uitgeknipt zodat ik 8 wattenschijven kan maken.

Uittekenen cirkels voor zelfgemaakte wattenschijven
Uitknippen stof om zelf wattenschijfjes te maken
Uitgeknipte stof voor wasbare wattenschijfjes

De volgende stap is om de stoffen met de goede kant tegen elkaar te leggen en ze vast te spelden. Vervolgens waren ze klaar om ze met de naaimachine aan elkaar te zetten.

Stof op elkaar met gespeld
Aan elkaar naaien van de stoffen
Alle wattenschijfjes aan elkaar genaaid

Let op dat je steeds een opening vrij laat, want je moet de stoffen nog binnenstebuiten keren. Het laatste stukje maakte ik handmatig dicht met naald en draad.

Opening open houden om de stof te keren
Opening in wattenschijf dichtmaken

Ik ben erg blij met het uiteindelijke resultaat! Ze zijn niet perfect rond maar dat maakt me eigenlijk helemaal niets uit. Ze voelen zacht op mijn huid en werken goed om mijn make-up te verwijderen. De grootte is eigenlijk perfect! Groter dan een normaal wattenschijfje maar nog steeds handig in gebruik.

Eindresultaat zelf herbruikbare wasbare wattenschijfjes maken

Hiermee kan ik een goede stap zetten naar een duurzamere manier van leven. Heb ik dan toch mijn eerste goede voornemen voor 2021 te pakken?

Gebruik jij zelf al wasbare wattenschijfjes of reinigingsdoekjes?

Eén reactie op “Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top