Zuur-base in balans met Alka

Je hebt vast wel eens gehoord van pH-waarde. Dit is de maatstaf voor de verhouding van zuur en base in je lichaam en je huid. Het is belangrijk om je zuur-base verhouding in balans te houden. Is je huid of interne milieu te zuur of basisch dan kan dat voor problemen zorgen. Lees hieronder meer!

Zuur-base in balans met Alka - pH-teststrips

Wat is de zuur-base balans?

Een goede balans tussen zuren en basen in het lichaam is een van de belangrijkste bouwstenen voor onze gezondheid, maar wat is het eigenlijk? zuren werden in 1923 beschreven als ‘deeltje dat protonen kan overbrengen’ (protondonor). Basen zijn deeltjes die juist protonen kunnen opnemen (protonontvanger) waardoor het geheel wordt geneutraliseerd.

Om de verhouding tussen beide deeltjes te kunnen uitdrukken wordt de term pH-waarde gebruikt. Een neutrale pH-waarde is 7. Is er een disbalans (een te hoge of te lage pH-waarde), dan zijn er dus teveel zuren of teveel basen. Te zuur noemen we acidose, te basisch noemen we alkalose.

pH-waarde van huid

In je lichaam zijn verschillende pH-waardes te vinden. Bloed heeft een pH-waarde tussen 7,35 en 7,45 (licht alkalisch) wat nodig is voor de optimale werking van enzymen en andere biologische processen. Je maag is juist weer heel zuur (tussen ongeveer 1,5 en 4) zodat voedsel afgebroken kan worden en ziekteverwekkers gedood worden. Je huid heeft over het algemeen een pH-waarde die licht zuur is: tussen 4,5 en 5,5. Dit helpt de huidbarrière te beschermen tegen infecties en het houdt de huid gehydrateerd.

Een verstoorde zuur-base balans in je lichaam kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, spierpijn en een verzwakt immuunsysteem. Door de pH-waarde van je lichaam in balans te brengen (te ontzuren), kunnen deze problemen mogelijk worden verminderd of voorkomen.

Het meten van je pH-waarde

Hoe kom je erachter wat de pH-waardes (zuurgraden) van je lichaam zijn? Er zijn diverse methodes voor, maar die zijn niet allemaal even eenvoudig zelf uit te voeren. De zuurgraad van je huid meet je bijvoorbeeld zelf met speciale teststrips of laat je meten met een elektronische pH-meter.

Ook kun je een bloedtest laten doen om de zuurgraad van je bloed te meten. Ik deed een test die de pH-waarde in je urine meet (je ziet de Alka pH teststrips op de foto boven aan dit artikel). De zuurgraad kan gedurende de dag verschillen, dus het is aan te raden om drie keer per dag te meten en het gemiddelde van die uitkomsten te pakken. Ik kwam uit op 5,3 wat voor urine duidt op verzuring (ca. 6 tot 7 is neutraal). Tijd om daar wat aan te doen dus!

Alles over Alka

Alka is een bedrijf dat zich sinds 2008 richt op producten die gerelateerd zijn aan het behoud van de zuur-base balans in het lichaam. Ze bieden verschillende producten aan, waaronder supplementen, voedingsmiddelen en testkits, die bedoeld zijn om de pH-waarde van het lichaam te ondersteunen en te optimaliseren.

Alka biedt supplementen aan die zijn samengesteld met ingrediënten die de zuur-base balans van het lichaam kunnen ondersteunen, zoals mineralen, vitaminen en kruiden. Daarnaast bieden ze basische huidverzorging aan die de huid helpen om een gezonde zuurgraad te behouden.

Het bedrijf promoot ook bewustwording over de zuur-base balans en biedt educatief materiaal aan om mensen te helpen begrijpen hoe ze hun dieet en levensstijl kunnen aanpassen om een optimale pH-waarde te bereiken.

Producten voor je interne zuur-base verhouding

Om je interne zuur-base verhouding op peil te krijgen kun je baat hebben bij producten om te ontzuren. Alka heeft daarvoor basische producten in het assortiment. Hieronder zie je er een aantal die ik uitprobeerde. Lees verder om meer te weten te komen over deze ontzuringsproducten!

Ontzuren met de producten van Alka, thee, greens en druppels

Deze producten zijn voedingssupplementen. Ze kunnen als aanvulling op je voeding worden gebruikt, maar zijn in geen geval vervangers voor een gezond voedingspatroon.

Alka Thee – Basische kruidenthee | € 16,45

Veel kruiden zijn basisch en daardoor een goed hulpmiddel bij het ontzuren. Deze Alka Basische Kruidenthee bevat maar liefst 52 soorten kruiden! Hij is volledig natuurlijk, glutenvrij en geschikt voor veganisten.

Je kunt de thee dagelijks drinken en ook combineren met andere Alka producten.

Basische kruidenthee van Alka

Persoonlijk krijg ik meestal last van mijn maag van kruidenthee waardoor ik het niet snel pak. Bij de Alka thee het ik daar geen last van, dus dat was erg fijn! Tegelijkertijd moet ik bekennen dat de kruidige smaak niet mijn voorkeur heeft, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Alka Greens – Basische voedingsextracten | € 16,45

Een andere optie is om te gaan voor een ‘groene smoothie’. In de Alka Greens supplementen zitten natuurlijke voedingsextracten die bijdragen aan een gezond zuur-base evenwicht. Ze bevatten onder andere groenten, fruit, kiemgrassen, algen, kruiden, vezels en melkzuurbacteriën. De poeders zijn gluten- en lactosevrij en geschikt voor veganisten.

Zuur-base in balans met groene smoothie van Alka

De inhoud van één zakje meng je met ca. 250 ml water. Goed roeren (of schudden in een shakebeker) tot het poeder volledig is opgenomen en klaar! Vooral dat roeren is belangrijk, anders blijf je de poederstukjes proeven wat niet bijdraagt aan een fijne ervaring. De ‘shake’ is verder eigenlijk prima qua smaak. De poeders kun je ook verwerken in je maaltijd.

Alka Druppels – Basische druppels | € 32,35

De Alka Druppels zijn voor mij het meest ideaal. Je neemt vier keer per dag een glas water waarin je vier druppels laat vallen. Even roeren en je hebt basisch water! Binnen een minuut opdrinken en je kunt er weer tegenaan.

Basische druppels om te ontzuren

Bijkomend voordeel van deze druppels is dat ze je ‘dwingen’ om in ieder geval vier glazen water per dag te drinken. De druppels hebben geen kleur of smaak, dus je merkt niet dat het basisch water is in plaats van regulier water. Ongemerkt ontzuren, dus!

De zuur-base van je huid in balans

Niet alleen je interne milieu kan te zuur zijn, ook je huid kan daar last van hebben. De huidbarrière wordt in dat geval aangetast waardoor je huid vatbaarder wordt voor schadelijke invloeden van buitenaf en voor vochtverlies. Dit kan dan gepaard gaan met een droge huid, irritatie, roodheid, jeuk en ontstekingen (bijv. acne). Het herstellen bij wondjes of andere beschadigingen duurt langer en je hebt een verhoogd risico op littekentjes.

Lichaamsverzorging voor een zuur-base in balans

Ik heb mijn huid niet getest op pH-waarde, maar heb de laatste tijd wel weer wat meer last van droge plekjes en ontstekingen. Kan dus geen kwaad om wat basische producten uit te proberen!

Alka Bad – Basisch badzout | € 10,75

Het eerste product is voor je gehele lichaam, namelijk basisch badzout van Alka. Je kunt het gebruiken in je bad, maar ook als basisch voetenbad of om je handen te verwennen.

Ontzuren met Alka badzout

Het badzout bevat een rijke basische mineralenformule waardoor het lichaam geholpen wordt om zich te ontdoen van zure afvalstoffen. Daarnaast worden je spieren ontspannen en je huidconditie verbeterd. Goed te gebruiken in combinatie met de crème!

Alka Scrub – Basische lichaamsscrub | € 24,95

Deze basische lichaamsscrub van Alka bevat basische zouten en natuurlijke oliën die je huid verzorgen. De scrubdeeltjes zijn van ongeraffineerd Himalayazout. Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en ziet je huid er weer gezond uit.

De toegevoegde saffloer-, amandel-, argan-, jojoba- en zonnebloemolie zorgen voor voeding en bescherming van je huid.

Alka zoutscrub met olie

Dit is tot nu toe mijn favoriete product van Alka! De scrub is erg fijn in gebruik en ruikt ook nog eens heerlijk. Wel even goed roeren voor gebruik, want het zout gaat op de bodem van de pot liggen.

Alka Crème – Basische crème | € 16,45

Deze basische crème is eigenlijk multifunctioneel. Je kunt hem over je hele lichaam gebruiken, ook als gezichtscrème voor dag- en nacht. Hij zorgt ervoor dat de huid snel herstelt. Hij is ideaal na het zonnen, bij littekens en heeft hij een jeuk-neutraliserend effect. Dus ook bij insectenbeten komt hij goed van pas.

Basische huidverzorging crème met hoge pH-waarde

De formule is geschikt voor veganisten en bevat onder andere kokosolie, shea boter en amandelolie.

Meer informatie

Deze basische producten voor een betere zuur-base balans kun je kopen via de Alka website. Liever eerst alles bekijken in de winkel? Bekijk dan de lokale verkooppunten.

De producten van Alka zijn natuurlijk en geschikt voor veganisten.

Twijfels of vragen over de producten? Neem dan via de website contact op met één van de Alka Coaches voor gratis advies.

Heb jij wel eens stil gestaan bij je zuur-base balans?

Heeft dit artikel je geholpen?

De gemiddelde score is 0, gebaseerd op 0 stem(men).

Nog geen stemmen uitgebracht, wees de eerste!

Omdat je dit een nuttig artikel vond:

Volg theNextG1rl op social media voor meer!

Het spijt me dat dit artikel je niet heeft geholpen.

Welke informatie mis je?

Laat het me weten zodat ik mijn artikel kan verbeteren!

Dit artikel bevat ter review ontvangen producten, de foto’s, tekst en mening zijn van mezelf.
Lees de disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top